Nyt

Da en EU-rapport med kritik af kinesisk desinformation om coronaudbruddet, som skulle have været publiceret den 21. april, i stedet blev offentliggjort tre dage forsinket, var dele af kritikken af Kina mildnet eller fjernet.

Ændringen skete som følge af pres fra Kina, efter at kinesiske tjenestepersoner havde registreret forhåndsomtale af rapporten i tidsskriftet Politico, hvor noget af kritikken var foregrebet, melder Reuters.

Nyhedsbureauet baserer sig på fire diplomatiske kilder, diplomatisk korrespondance og en sammenligning af den endelige rapport med en tidligere version.

Presset fra kinesisk side fremstår utilsløret:

En højtstående kinesisk embedsmand kontaktede europæiske embedsmænd i Beijing samme dag for at fortælle dem, at “hvis rapporten er som beskrevet, og den frigives i dag, vil det være meget dårligt for samarbejdet,” ifølge EU’s diplomatiske korrespondance gennemgået af Reuters.

Korrespondancen citerede den højtstående kinesiske embedsmand i udenrigsministeriet Yang Xiaoguang og sagde, at offentliggørelse af rapporten ville gøre Beijing ”meget vred” og beskyldte europæiske embedsmænd for at forsøge at behage ”en anden” – noget EU-diplomaterne forstod at være en henvisning til Washington

Ændringerne i rapporten kan spores tydelig:

For eksempel sagde EU’s udenrigspolitiske gren på første side af den interne rapport, der blev delt med EU-regeringer den 20. april: ”Kina har fortsat kørt en global desinformationskampagne for at aflede skylden for udbruddet af pandemien og forbedre dens internationale image. Både åbenlyst og skjult taktik er blevet observeret. ””

Det offentlige resumé, der blev sendt fredag til EU´s desinformationsportal, euvsdisinfo.eu, tilskrev desinformationen “statsstøttede kilder fra forskellige regeringer, herunder Rusland og – i mindre grad – Kina.”

Reuters analyse af situationen er at Europa befinder sig i en klemme mellem de rivaliserende supermagter USA og Kina, hvor der står mange penge på spil:

Tvisterne har undertiden fanget europæerne i krydsild. Med mere end en milliard euro om dagen i bilateral handel, er EU Kinas største handelspartner, mens Kina kun er nummer to i USA som marked for EU-varer og -tjenesteydelser.

«Vi andre må indtage en mellemstilling i forhold til tonen mellem Kina og USA», sagde Norges statsminister Erna Solberg til VG under sikkerhedskonferensen i München i februar – hvor hun også afviste at nordmænd har historiske rettigheder til Norge.

Norge har siden 1949 været medlem af den vestlige alliance NATO, hvor USA er det dominerende medlem. Regeringen oplyser på sine offisielle nettsider at alliancen

skal garantere medlemmenes sikkerhed, frihed og uafhængighed, samt fremme deres demokratiske værdier og institutioner.

Men det er let at se, at stærke kræfter både i EU og Norge er villige til at bytte deres sikkerhed, frihed og uafhængighed for kinesiske penge.

ANNONSE