Gæsteskribent

Spørgsmål: Hvordan får palæstinensiske patienter tilladelse til at modtage lægebehandling på israelske og andre hospitaler rundt om i verden? Svar: Ved at betale bestikkelse til ledende palæstinensiske embedsmænd på Vestbredden og i Gazastriben. De, der ikke har råd til at betale bestikkelse, må blive og dø på dårligt udstyrede og underbemandede hospitaler, især i Gazastriben.

Men nogle palæstinensere er måske mere lige end andre: de palæstinensere, hvis liv ikke er i fare, men som foregiver, at det er tilfældet. Det omfatter forretningsfolk, handlende, universitetsstuderende og familiemedlemmer til ledende embedsmænd i Det Palæstinensiske Selvstyre og i Gazastriben, som får lov til at rejse til Israel og andre lande under foregivelse af behov for akut lægehjælp.

Mange palæstinensere peger på Selvstyrets sundhedsministerium på Vestbredden. De hævder, at ledende embedsmænd i ministeriet har misbrugt deres magt for at indkassere bestikkelse fra egentlige patienter og andre palæstinensere, som af lægelige grunde ønsker tilladelse til at forlade Gazastriben eller Vestbredden. Takket være korruptionen er mange egentlige patienter blevet nægtet muligheden for at modtage ordentlig lægehjælp i Israel og andre lande.

ANNONSE

En palæstinensisk mand bliver overført til en israelsk ambulance ved Erez-overgangen mellem Gazastriben og Israel på sin vej til et israelsk hospital, den 29. juli 2014. (Foto: Israels udenrigsministerium)

Dette gælder selvfølgelig ikke for ledende palæstinensiske embedsmænd og deres familiemedlemmer, som fortsat gør rigeligt brug af israelske hospitaler og andre medicinske centre i Jordan, Egypten, Golfstaterne og Europa.

Selv højtstående embedsmænd inden for Hamas nyder godt af adgangen til israelske hospitaler. I 2013 blev Amal Haniyeh, barnebarn af Hamas-lederen Ismail Haniyeh, overført til et israelske hospital for at få akut lægehjælp. Året før blev Haniyehs søster, Suheilah, ligeledes bragt til et israelsk hospital med henblik på en akut hjerteoperation.

Haniyeh behøvede imidlertid ikke at skaffe kontanter for at få sin datter og søster i lægebehandling i Israel. Nogle palæstinensere er tydeligvis meget mere lige end andre.

Korruptionen i det palæstinensiske sundhedssystem, både på Vestbredden og i Gazastriben, har længe været en offentlig hemmelighed. Palæstinensere uden de rette forbindelser og uden penge at give til en ledende embedsmand eller læge, er fuldkommen klar over, at de aldrig vil få mulighed for at modtage det, der kalder for “henvisning til lægehjælp i udlandet.” En underskrift fra en læge eller en ledende embedsmand i sundhedsvæsenet er den mest dyrebare handelsvare på Vestbredden og i Gazastriben. En sådan underskrift giver patienten mulighed for at modtage gratis lægehjælp i Israel og i flere andre lande.

Fraværet af klare regler til at afgøre, hvem der har ret til dette privilegium, har fremkaldt en udbredt korruption i det palæstinensiske sundhedssystem. Nepotisme spiller en afgørende rolle ved denne form for korruption. En slægtning til en førende palæstinensisk embedsmand kan nemt blive overført til behandling på et israelsk, jordansk eller egyptisk hospital, mens fattige patienter fra Gazastriben kan komme til at vente i måneder og år, før de modtager en sådan tilladelse.

Ansatte i Hamas og Det Palæstinensiske Selvstyre handler med palæstinensiske patienters liv. De har gjort lægebehandling til en forretning, som indbringer dem hundredtusindvis af dollar hvert år. Denne korruption har tillige, på grund af fraværet af gennemsigtighed og regnskabspligt, gjort det muligt for topembedsmænd på Vestbredden og i Gazastriben at tilrane sig millioner af shekels fra Selvstyrets budget.

Selvom både Det Palæstinensiske Selvstyre og Hamas har lovet at bekæmpe denne udnyttelse af de palæstinensiske patienter, beretter palæstinenserne ikke om nogen bedring. De siger, at mere end 70% af sagerne med lægelig overførsel til israelske hospitaler eller hospitaler i udlandet aldrig er blevet dokumenteret, og det er stadig uklart, hvordan og hvor pengene er blevet brugt.

I 2013 brugte Selvstyret for eksempel over en halv milliard shekels på at dække medicinudgifterne for palæstinensere, som var blevet overført til hospitaler uden for de palæstinensiske områder. Men ingen synes at vide præcist, hvordan pengene blev brugt, eller om alle de personer, der blev henvist, nu også havde behov for lægehjælp.

Selvstyret fastholder, at mere end 54.000 palæstinensere fra Gazastriben i 2014 blev henvist til lægelig overførsel med henblik på behandling uden for Striben. Sundhedsansatte i Gazastriben siger imidlertid, at de kun har kendskab til 16.382 dokumenterede tilfælde af egentlige patienter, som modtog en sådan tilladelse.

Mellem 1994 og 2013 bad Det Palæstinensiske Selvstyre ikke de israelske hospitaler om detaljerede regninger for medicinsk behandling af palæstinensiske patienter. Pengene blev udredt hver måned af de skatter, som blev trukket af Israel og senere udbetalt til Selvstyret.

Koalitionen til Pålidelighed og Integritet (AMAN), som er en palæstinensisk gruppe, der arbejder inden for områderne demokrati, menneskerettigheder og god regeringsførelse med henblik på at bekæmpe korruption og styrke integriteten, principperne for gennemsigtighed og regnskabssystemernes pålidelighed, er en af de få organisationer, som har ringet med alarmklokkerne vedrørende dette misbrug.

Sidste år udgav AMAN en rapport, hvori de advarede mod korruption i afdelingen for lægehenvisninger til udlandet, som hører under Selvstyrets sundhedsministerium. Rapporten pegede på uoverensstemmelse mellem udgifterne til lægebehandling på israelske og andre hospitaler og de faktiske regninger. For eksempel så det ud til, at 113 palæstinensiske patienter i ét eksempel havde modtaget en henvisning til israelske hospitaler til en pris af 3 millioner shekels, men der fandtes ingen dokumentation i nogen af disse tilfælde. Selv patienternes identitet forbliver ukendt.

AMAN-rapporten konstaterede, at de skridt, som de palæstinensiske embedsmænd i sundhedssektoren havde taget for at begrænse nepotisme og bestikkelse og undgå formøbling af offentlige midler, har været utilstrækkelige. Lægerne, siger de, bliver presset af palæstinensiske embedsmænd til at udstede lægehenvisninger til israelske hospitaler og andre hospitaler rundt om i verden, selv til personer som ikke har brug for det. Nogle af de tilfælde, som rapporten nævner, kunne have været behandlet på palæstinensiske hospitaler, og der var ingen grund til at overføre dem til andre hospitaler til meget høje priser.

Selvstyret siger, at man har bedt sin egen anti-korruptionskommission om at undersøge skandalen. Den dag i dag står det stadig ikke klart, hvorvidt man har taget væsentlige skridt imod dem, der er ansvarlige for korruptionen.

Hamas, for sin del, holder stadig Selvstyret ansvarlig for patienternes elendige forfatning i Gazastriben. Den islamistiske bevægelse hævder, at den palæstinensiske selvstyreledelse tilbageholder udstedelsen af lægetilladelser som et middel til at straffe palæstinenserne for deres støtte til Hamas.

Sandheden ser imidlertid noget anderledes ud: sundhedsansatte i Gazastriben, som har forbindelse til Hamas, har ligeledes udnyttet patienternes lidelser. Hamas er ikke interesseret i, at dette kommer for dagens lys.

Hajer Harb, en modig palæstinensisk journalist fra Gazastriben, udarbejdede for nylig en undersøgelsesrapport vedrørende sundhedsansattes korruption på Vestbredden og i Gazastriben. Hun er gentagne gange blevet forhørt at Hamas.

Harb siger, at hun nu står anklaget for “bagvaskelse” på grund af sin afsløring af korruptionen. Hun fik af sine forhørsledere at vide, at beslutningen om at indkalde hende til en efterforskning kom, efter at en læge i Gazastriben havde indgivet en klage mod hende for “injurier.”

Hamas’ forhørsledere krævede, at Harb afslørede sine kilder og identiteten på dem, der var involveret i korruptionsskandalen. “Jeg fortalte dem, at jeg er journalist, og jeg kan ikke udlevere navnene på mine kilder uden en dommerkendelse,” sagde hun.

“Anklagemyndigheden fortalte mig, at jeg stod anklaget for følgende: at have optrådt som en anden person (de påstår, at jeg ikke afslørede min virkelige identitet i undersøgelsesrapporten); at have bagvasket sundhedsministeriet, udgivet upræcise og ukorrekte oplysninger og samarbejdet med ‘udenlandske parter’ (ved at tilrettelægge en rapport til en London-baseret tv-station under foregivelse af, at medieorganisationen ikke er registreret ved pressekontoret i Gazastriben).”

I sin rapport skrev Harb om de mellemmænd, som opnåede lægehenvisninger til israelske og udenlandske hospitaler til gengæld for bestikkelse. Hun kontakte en af disse mellemmænd og hævdede, at hun ønskede at rejse fra Gazastriben til Vestbredden for at gifte sig med en mand, som boede der. Hun beskrev, hvordan hun havde fået tilladelse til at forlade Gazastriben og modtage lægebehandling på Øst-Jerusalems Al-Makassed Hospital, efter at hun havde betalt bestikkelse til en lokal læge. Hun opdagede også adskillige forfalskede lægehenvisninger i en ledende palæstinensisk embedsmands søns navn i Gazastriben, idet sønnen havde fået dem for at kunne fuldføre sine studier på Vestbredden. Harb lokaliserede endvidere en mand, som påstod, at han arbejdede for Det Palæstinensiske Selvstyres præventive sikkerhedstjeneste, og som pralede af at kunne skaffe en tilladelse til lægebehandling uden for Gazastriben til gengæld for en bestikkelse på 200 dollar. En anden palæstinenser havde købt sig til en lægetilladelse for at forlade Gazastriben og arbejde på en restaurant i Ramallah.

Hamas påstår, at de bekæmper korruption begået af embedsmænd, som ulovligt udnytter palæstinensiske patienters liv. I virkeligheden har de travlt med at chikanere de journaliser, som siger sandheden. Det palæstinensiske selvstyreregime er på sin side heller ikke særlig begejstret for udstillingen af skandalen.

Det palæstinensiske journalistsyndikat (PJS), som er baseret på Vestbredden, har fordømt Hamas’ chikane af Harb. Men denne kritik skal snarere ses i sammenhæng med magtkampen mellem Selvstyret og Hamas, end som hidrørende fra en interesse for trykke- og andre offentlige friheder.

I en udtalelse har PJS kritiseret Hamas for at have forhørt Harb i et “alvorligt brud på mediernes arbejde og ytringsfrihed” i de palæstinensiske territorier. Syndikatet understregede journalisters ret til ikke at afsløre deres kilders identitet og tilføjede, at Harb havde overholdt alle moralske, juridiske og professionelle normer.

Najat Abu Baker, medlem af den palæstinensiske lovgivende forsamling og tilhørende præsident Mahmoud Abbas’ Fatah-fraktion, var en af de få politikere på Vestbredden, som vovede at ytre sig imod korruptionsskandalen.

Med hendes ord har korruptionen i Selvstyrets kontor for lægehenvisninger forvandlet dette til en “ægte mafia under ledelse af indflydelsesrige personer.” Abu Baker beskyldte ministeriet for at udnytte de fattige indbyggere i Gazastriben og formøble offentlige midler:

“Området lægehenvisning er blevet til en forretning, og de eneste, der betaler prisen, er patienterne fra Gazastriben. Hundredvis af disse patienter, som er døde, blev ofre for ministeriets fremgangsmåde.”

Hun efterlyste en undersøgelseskommission til at efterforske korruptionsskandalen. Hun bemærkede, at mange patienter i Gazastriben er døde, mens de ventede på en lægehenvisning, mens andre, som slet ikke var syge, fik henvisningen takket være nepotisme og bestikkelse.

“Dødens købmænd blander sig i vore patienters skæbne. Det er på tide at sandheden kommer frem, så vi kan slippe af med denne ødelæggelsens mafia og bringe deres handel med patienternes liv til ophør.”

Skandalen om lægehenvisninger er endnu et bevis på, at Hamas og Det Palæstinensiske Selvstyre skamløst udnytter deres befolkninger til politiske og økonomiske formål. Selvstyret bruger sin magt til at udstede lægehenvisninger for at presse palæstinenserne i Gazastriben til at vende sig imod Hamas. Dets embedsmænd sælger tilladelserne til gengæld for kolde kontanter. Hamas, som fortsat holder hele Gazastriben som gidsel, har sine egne ideer om, hvordan penge bruges godt. Gazas hospitaler ville være meget bedre udstyrede, hvis Hamas brugte sine penge på at bygge lægecentre i stedet for tunneller til våbensmugling fra Egypten med henblik på at angribe Israel. Mens lægehenvisningerne sælges til den højestbydende palæstinenser, må vi spørge: Hvad er den aktuelle pris for klarhed over de palæstinensiske lederes adfærd?

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist med base i Jerusalem.

Palæstinenserne: “Ødelæggelsens mafia”
af Khaled Abu Toameh
12. December 2016
Oprindelig engelsk tekst: Palestinians: “The Mafia of Destruction”
Oversat af Mette Thomsen

ANNONSE