Nyt

Xi Jinping har med sit besøg i Moskva demonstreret, hvilken side Kina står på. Samtidig besøger Japans premierminister tirsdag Kiev. Det er aldrig sket før, at en japansk premierminister besøger et europæisk land for at demonstrere støtte under en krig. Kina har et diplomatkort i ærmet som mægler.

Hvis Kina spiller sine kort rigtigt, kan det være et trumfkort.

Under det tre dage lange statsbesøg i Moskva har Xi Jinping inviteret Vladimir Putin på genbesøg én gang i løbet af året. Det oplyser RIA.

De to ledere sad sammen i et mere end fire timer langt møde mandag efterfulgt af en statsmiddag. På tirsdag skal Xi møde premierminister Mikhail Misjustin.

Besøget finder sted lige efter, at Den Internationale Straffedomstol har udstedt en arrestordre på Putin. Det er første gang, et medlem af Sikkerhedsrådet efterlyses for forbrydelser.

Anmodningen om at indlede proceduren kom ikke gennem de sædvanlige kanaler – Sikkerhedsrådet eller Generalforsamlingen, men efter anmodning fra Storbritannien.

Xi kom til Moskva lige efter. Besøget understreger, at Rusland ikke er isoleret. Kina forsøger at positionere sig selv som en fredsmægler. Det sker lige efter, at Kina har formidlet en genoptagelse af de diplomatiske forbindelser mellem Saudi-Arabien og Teheran.

Kiev vil gerne tale med Xi, og Zelenskyj er klar og venter.

“Vi venter på bekræftelse,” sagde Ukraines vicepremierminister Iryna Vereshchuk til den italienske avis Corriere della Sera. “Det ville være et vigtigt skridt. De har ting at sige til hinanden.”

Ukraine har modtaget en blankocheck fra vestlige lande og forsikringer om støtte, så længe de ønsker det. Ukraine har afvist forhandlinger med Rusland.

Hvis det skulle lykkes Kina at etablere relationer mellem Rusland og Ukraine, ville det være en stor diplomatisk sejr for Beijing. Det behøver ikke at være direkte, men som mellemmand. Der er tilgange til en sådan rolle i Kinas diplomatiske spil.

ANNONSE

Ukraine angreb tirsdag en transport af russiske krydsermissiler nord for Krim.

Ukraine sagde også tirsdag, at en eksplosion i byen Dzhankoi, i den nordlige del af den russisk-besatte Krim-halvø, ødelagde russiske Kalibr-KN krydsermissiler, da de blev transporteret med jernbane.

Forsvarsministeriets efterretningsdirektorat sagde, at missilerne var designet til at blive affyret fra skibe i Ruslands Sortehavsflåde. Det stoppede med at påtage sig ansvaret for eksplosionen.

Flere EU-lande besluttede mandag at levere en million artillerigranater til Ukraine, herunder Norge, som om Norge ikke formelt er medlem. Granaterne skal tages fra EU-landenes egne lagre.

Den japanske premierminister steg på et tog på den polske grænse på vej til Kiev tirsdag. Japan har således de facto tilsluttet sig, hvad der er en stedfortræderkrig i Ukraine.

Mens Putin var vært for den kinesiske præsident, viste den japanske tv-station NHK Japans premierminister, Fumio Kishida, stige ombord på et tog i en polsk grænseby på vej mod Kiev for at levere et budskab om solidaritet og støtte til Ukraine.

Kishida skulle mødes med Zelenskiy, sagde Japan.

Kina er på den anden side. Der er to alliancer over for hinanden, med Taiwan som et wild card. At Japan er involveret fortæller Beijing, at der er tale om et geopolitisk storspil. Parterne ruster sig til at vinde.

Washington har godkendt en ny våbenpakke på 350 millioner dollars, der vil gå til HIMARS-systemet, Bradley pansrede mandskabsvogne og HARM-missiler.

Med sit besøg i Moskva siger Xi, at han ikke har tænkt sig at lade Rusland i stikken. Hvis Vesten støtter Ukraine, vil Kina støtte Rusland. Logisk set ville det omfatte våben, hvis russerne beder om det.

ANNONSE