Kopierede/fra hoften

Det er ikke kun den demokratiske dannelse og burkaklædte undervisere, der fylder på Krogerup Højskole. Også det private medie Zetland har en fremtrædende plads på skolen.

Krogerup Højskoles forstander Rasmus Meyer er gift med grundlæggeren af det digitale medie Zetland – chefredaktør Lea Korsgaard, der har en fortid på Politiken.

De offentligt finansierede højskolemidler bruges både til folkeoplysning og omtale af konens firma.

Højskolens klimafestival bliver arrangeret i fællesskab med Zetland, og højskoleeleverne giver en hjælpende hånd, når der skal skaffes nye abonnementer til hustruens skrantende medie.

Både Krogerup Højskole og Zetland modtager omfattende økonomisk statsstøtte.

I maj 2018 bliver Rasmus Meyer udnævnt til forstander på Krogerup Højskole. Det virker som det perfekte arbejdsmatch for ægteparret Rasmus Meyer og Lea Korsgaard, der har baggrund som henholdsvis kampagneleder i Socialistisk Folkeparti og journalist.

Rasmus Meyer, Lea Korsgaard og parrets to børn flytter ind i skolens tjenestebolig, der ligger i den nordsjællandske idyl – få hundrede meter fra de blå bølger i Øresund.

Allerede få dage efter Rasmus Meyers udnævnelse begynder hustruens firma at fylde i højskolens virke. Lea Korsgaard fortæller i foråret 2018 om ‘falske nyheder’ ved et arrangement. Firmanavnet ‘Zetland’ bliver straks nævnt på Krogerup Højskoles sociale medier:

“Kom til Krogerup Café i aften, når Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard viser rundt i landskabet af misinformation.”

Journalisten Lea Korsgaard er ansvarshavende chefredaktør og medstifter af Zetland, der ser dagens lys i 2012.

Indholdsmæssigt tilhører Zetland den ideologiske venstrefløj og kæmper klimakampen. I 2019 erklærer Alternativets partileder Uffe Elbæk, at han er ‘ambassadør’ for Zetland.

Det digitale medie Zetland blander ofte politisk aktivisme og journalistik sammen.

“Selvfølgelig kan medier sætte sig for at belyse en vigtig historie på en måde, der mobiliserer folk til at gøre verden bedre,” fortæller medieejeren Lea Korsgaard.

Andre medier og private erhvervsdrivende sender misundelige blikke, når højskoleparret jonglerer med deres private interesser – Krogerup Højskole og Zetland.

Da Zetland mangler abonnenter og kæmper for at overleve i sommeren 2019, træder en flok tidligere elever fra Krogerup Højskole til med en hjælpende hånd.

Højskoleeleverne møder op i Lea Korsgaards firma i Københavns Nordvestkvarter, hvor de pakker klistermærker, plakater og andre reklameprodukter. Zetland skal overleve som firma, og Krogerup Højskoles omfattende netværk hjælper til.

ANNONSE

Men samarbejdet mellem Krogerup Højskole og Zetland stopper ikke her.

I foråret 2019 arrangeres en klimafestival på Krogerup Højskole. Zetland er medarrangør, og på scenen kan man opleve chefredaktør Lea Korsgaard holde en brandtale for klimaet.

Zetland nævnes i højskolens promovering af festivalen. Omvendt reklamerer Zetland også for den grønne klimafestival:

“Det kunne være fabelagtigt at samle en stor flok af de Zetland-medlemmer … Så vi ses forhåbentlig dér!” lyder opfordringen til Zetlands abonnenter.

Interessekonflikten i ægteparrets private forhold bryder ud i lys lue, når man ser den lige linje fra Zetlands redaktionelle beslutninger til Krogerup Højskoles kurser.

I efteråret 2019 udgiver Zetland en dybdegående artikel om en kvindelig naturformidler:

“Jeg har været så heldig at blive interviewet af Zetland … Det var en kæmpe fornøjelse. Jeg er fan af deres seriøse og professionelle journalistik,” jubler naturformidler Vicky Knudsen.

Få dage efter er samme Vicky Knudsen et af trækplastrene på et ugelangt naturkursus på Krogerup Højskole. Skolens PR-maskine kører på højtryk:

“Talks og debatter med … naturformidler Vicky Knudsen,” reklamerer højskolen.

Zetlands artikel virker som en ‘forsmag’ på højskolens kursus, og kursuslederen – Rasmus Meyer – er gift med Zetlands ejer. Statsstøttet nepotisme for fuld skrue.

Sammenblandingen af ægteparrets private interesser eskalerer, som tiden går.

Kommunikationsmedarbejderne på Krogerup Højskole deler artikler, der er forfattet af forstanderfruen og publiceret på Zetland:

“God læselyst – og god weekend! … Smæk fødderne op og und dig selv 14 minutters super velskreven kultur- og samtidshistorie,” lyder reklameomtalen på skolens sociale medier.

Selv fødselsdagsfejring af forstanderens hustru, der minder om afgudsdyrkelse, bliver offentliggjort:

“STORT TILLYKKE … i dag fejrer vi Lea i højskolens park med højskolesang, myter, leg og dans,” lyder det på Krogerups Facebookprofil.

Fødselsdagshilsenen ledsages af en avisartikel, der beskriver Lea Korsgaards iværksætterkarriere med mediet Zetland.

Til daglig er Lea Korsgaard med jævne mellemrum underviser og foredragsholder på højskolen. Og som altid nævnes Korsgaards private firma:

“Du møder Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, der fortæller dig om journalistikken som middel til at redde os ud af klimakrisen,” lyder det fra Krogerup Højskole.

Både Krogerup Højskole og Zetland støttes årligt med millioner af skattekroner.

Zetland modtager årligt 3,2 millioner kroner i mediestøtte og står i høj grad til at blive tilgodeset af statens nye regler for momsfritagelse.

Krogerup Højskole er en del af de danske folkehøjskoler, der i 2020 får 600 millioner skattekroner i støtte. Blandt andet får en højskole 2600 kroner per elev om ugen, når elever tilmeldes et længere kursus.

Mange private firmaer og medier ville give alt for den gensidige reklame og skamløse promovering, som højskoleparret Rasmus Meyer og Lea Korsgaard soler sig i.

Den ene hånd vasker den anden i en lind strøm af skatteborgernes penge.

*

Mere om den udbredte islampropaganda på Krogerup Højskole hos Document

ANNONSE