Kopierede/fra hoften

Det lykkedes mig ikke at komme helt igennem sidste udgave af ‘Huxi og Det Gode Gamle Folketing’, der denne gang inkluderede repræsentanter for Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative – tre partier, der står som garanter for den demokratiske nationalstat, og i det store og hele har overtaget Dansk Folkepartis udlændingepolitik.

Alle tre tog ikke desto mindre afstand fra Dansk Folkeparti, og problematiserede retorikken. Den konservative eks-MF’er forsvarede sit parti med, at Socialdemokratiet jo også er afhængig af Enhedslisten. Det fik Mogens Lykketoft op på de høje nagler: Enhedslisten er på nogen måde et ekstremistisk parti, og der er intet gammelkommunistisk over partiet. Vesselbo nævner at Pernille Skipper er tidligere VU’er, og ignorerer rask væk at samme var medlem af at trotskistisk parti frem til hun blev politisk ordfører i foråret 2016, hvor hun tilkendegav at hun ikke havde ‘ændret politisk holdning’. Lykketoft nævner, at Johanne Schmidt-Nielsen startede sin politiske karriere i DSU, og ignorere på samme måde hendes efterfølgende aktiviteter for Antifascistisk Aktion og lignende revolutionære bevægelser.

Der er noget helt galt, når erklærede demokrater intet problem har med den revolutionlære venstrefløj, men omvendt foragter den nationalsindede folkelighed. Sidste mand slukker lyset…

Mogens Lykketoft (S): den ondskabsfulde retorik, der også har været Dansk Folkepartis måde at drive politik på. De er blevet overflødige, ja, men ikke fordi man har overtaget deres politik, men fordi man i højere grad har inddæmmet de reelle problemer som knytter sig til en ureguleret indvandring, og en manglende integration.

Anne Birgitte Lundholt (K): – Ja, og så vil jeg sige. Jeg føler at Socialdemokratiet har overtaget den politik, og på det område er de så blevet overflødige. … Okay, så har man sagt, at vi skal have udlændingepolitikken, og den kan vi så få to steder. Nemlig hos i Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti.

Lykketoft: – og hos Venstre og hos De Konservative.

Lundholt: – Jeg tror, at lige præcis her vil du så netop nok se, at der… Men så bliver det jo til gengæld interessant at se eksperimentet, når vi nu kommer lidt længere frem. Jeg vil sige, at Enhedslisten opfører sig som et pænt parti, men det er jo et yderparti, og det er et ekstremistisk parti der rummer nogle kræfter, som jeg helst ikke vil have får for stor indflydelse i Danmark, hvis man skal se det fra mine sko.

Eyvind Vesselbo (V): Der er både brug for en ny retorik, og en ny politik, der ikke er populistisk symbolpolitik… Meget har haft den effekt, at det har marginaliseret store grupper af den danske befolkning fra den øvrige del af befolkningen. Det giver nogle problemer. … Mange dele af befolkningen, også i Venstre, havde fået nok af den retorik, havde fået nok af den symbolpolitik med håndtryk…

Lykketoft: Må jeg lige sige en enkelt ting, til det der Birgitte sagde. Modsige hende på det der med at Enhedslisten er et ekstremistisk parti. Dengang de blev stiftet, var det ‘de forenede dødsboer’, som Jacob Haugaard, så rigtigt sagde om venstresocialister, gammelkommunister og trotskister og hvad har vi af mærkelige retninger. Alle partier er på en eller anden måde flydende platforme, som tilpasser sig de nye udfordringer, og det som er interessant ved Enhedslisten, og jeg vil gerne forsvare partiet i dag, her i det gamle folketing. De er overhovedet ikke et ekstremistisk parti længere. … Jeg har jo oplevet hele den der proces med Enhedslisten, helt fra de kom ind i Folketinget i 1994, hvor jeg skulle forhandle med dem som finansminister og så videre frem, og kom meget tæt på at kende de ledende figurer. Det mest idiotiske man kan sige om det parti, som Henrik Sass gjorde gang på gang, det et kalde dem gammelkommunister. Altså, hvis der er noget man ikke kan forbinde Johannes Schmnidt-Nielsen med, så er det gammelkommunister. Så hold nu op! De er ikke ekstremister.

Vesselbo: – Skipper har været VU’er engang.

Lykketoft: – Ja, og Johanne var socialdemokrat indtil hun mødte Morten Bødskov, som var DSU-formand, og så meldte hun sig ud. (panelet griner)

Lundholt: Jeg vil godt lige slå en sløjfe, og sige at jeg aldrig har underkendt deres dygtighed i at lave et parti, og også sætte nogle i spidsen som ikke i sig selv er ekstremister. Det jeg sagde, er at de rummer nogle ekstremistiske holdninger, og når jeg siger ekstremistiske holdninger…

ANNONSE