Kopierede/fra hoften

Dansk Folkepartis parlamentariske succes gjorde det umuligt for journalisterne, at udgrænse den danske ‘højrefløj’, men de fleste danskere ved ikke meget om andre landes indenrigspolitik, og så holder de sig ikke tilbage. I tirsdagens udgave af Tysklands-magasinet Genau på Radio4 blev CDU-politikeren Hans-Georg Maassen portrætteret over 25 minutter. Selvom han er tidligere leder af det tyske ‘Verfassungsschutz’, så måtte man forstå at han var en farlig person, som ikke kun havde fjender på venstrefløjen.

Hans-Jørgen Bonnichsen bidrog med lidt rutine-bashing, og overordnet måtte man forstå, at han flirtede med højreradikale, sås åbent med Alternative für Deutschland og fremdeles. Maassen var så langt ude til højre, at hans ‘retorik og asylpolitik’ mindede om Socialdemokraterne i Danmark, lød det. Herefter blev han kædet sammen med nazisme, fordi en kendt nazist deltog i et af hans vælgermøder. Informations korrespondent forklarede, at problemet for CDU var, at partiet havde ‘defineret sig selv om et bredt folkeparti, hvor der også er plads til konservative stemmer’. Et borgerligt parti, der tillader ‘konservative stemmer’. Naziiiisme, skreg journalisterne.

Thomas Schumann, Radio4: CDU er jo ikke et parti vi på samme måde har herhjemme kan man sige. Han hører jo også til ude på højrefløjen i CDU. Hvis du skulle placere Hans-Georg Maassen i dansk politik, hvor vil du så sige at han hører hjemme?

Mathias Sonne, Information: For sjov, så ville jeg nok starte med at sige Socialdemokratiet. I forhold til deres asylpolitik og retorik, som de lige er blevet grillet for i Europaparlamentet for et par dage siden. Ej, mere alvorligt, så er det noget i retning af Nye Borgerlige. Men der skal man jo også huske, at der i Tyskland, når man laver de her sammenligninger er en helt anden – I Danmark vil man sige politisk korrekthed, i Tyskland vil man sige borgerlig anstændighed. Generelt, i forhold til hvad man siger i offentlige debatter. Hvilke ytringer man kan slynge om sig… hvilke antisemitistiske antydninger man kan komme med, eller hvordan man kan kategorisere hele befolkningsgrupper. Der er Maassen jo fuldstændig – der har han en retorik der minder om, ja, den yderste højrefløj, selv i Danmark.

Thomas Schumann: … blev interviewet af to børn. Her er det altså en dreng, som stiller ham spørgsmålet: Ist Maassen ein nazi? Altså, er Maassen en nazist? Laschet bliver tydeligt irriteret over det her spørgsmål, og kommer noget i bekneb. … Derudover var der også et indslag fra nyhedsmagasinet Spiegel… Jeg spurgte Ruprecht Polenz, hvad han mente om denne her video. … Det her passer ind i billedet af Hans-Georg Maassen… Han ved godt hvad sådan et møde drejede sig om her. Hans-Georg Maassen gør det for at provokere… Et eller andet sted forstår jeg ikke, at det ikke en større skandale, at han mødtes med en nynazist. Jeg ved ikke hvad du tænker om det?

Mathias Sonne: Selvfølgelig er det en skandale, men efterhånden er vi jo lidt vaccineret over alle de her Hans-Georg Maassen-meldinger… Han er blevet lidt en, som man også griner af… Han er blevet lidt en latterlig figur, også selvom han sidder og er til at styre trådene i Werteunion, ‘Værdiunionen’ i CDU, der ligesom har været dem der har dækket det nationalkonservative spektrum i partiet. … hvor mange vælgere vil så forlade partiet med Maassen, fordi man har defineret sig selv om et bredt folkeparti, hvor der også er plads til konservative stemmer.

ANNONSE