Nyt

Kinesiske myndigheder har igangsat en kampagne mod halal-produkter i regionen Xinjiang i den nordvestlige del af landet, hvor muslimske minoriteter holder til.

Kampagnen skal have til hensigt at bekæmpe ekstremisme.

Lokale ledere i kommunistpartiet i regionhovedstaden Urumqi sværgede mandag en ed på at bekæmpe «halal-trenden til sidste blodsdråbe». I en artikel på byens officielle WeChat-konto opfordrer de andre partifolk til også at aflægge ed.

– Min tro er marxistisk-leninisme. Jeg må holde flaget højt og kæmpe mod halal-trenden til sidste blodsdråbe, i overensstemmelse med min tro, selv til døden, hedder det i eden.

I udtalelsen varsles det også at kantiner på arbejdspladser i regionen skal ændre menuerne så offentligt ansatte kan prøve «madretter af forskellig national oprindelse».

Den statsligt kontrollerede tabloidavis Global Times citerede onsdag «eksperter» om at halal-mad udvisker grænsen mellem religion og sekulær livsstil, noget som gør det «let at bliv fanget af religiøs ekstremisme».

Uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang-regionen er pålagt en række reguleringer. Det er forbudt at have skæg, forbudt at bruge burka, og mange er blevet anholdt og sendt til såkaldte genopdragelseslejre, hvor de gennemgår politisk indoktrinering, selv for at have begået små lovbrud. De får heller ikke lov til at holde kontakt med familiemedlemmer udenfor landet, eller at udveksle hilsener ved islamske højtider på de sociale medier, hedder det i en FN-rapport som blev lagt frem i august.

ANNONSE
ANNONSE