Nyt

Ayman er tilbage hos sin bedstemor i Dohuk. Han blev solgt til et muslimsk ægtepar i Mosul. Lidelserne står malet i bedstemoderens ansigt. 31 januar 2017. Foto: Muhammad Hamad.

Omkring halvdelen af de yazidier, som blev bortført af sunnimuslimske jihadister for tre år siden, er fortsat savnet i Irak, siger kurdiske kilder.

I 2014 blev tusindvis af yazidier dræbt og tusindvis af kvinner og børn bortført og solgt eller taget som sexslaver af IS i byen Sinjar.

I november 2015 tog kurdiske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalitionen mod IS, Sinjar fra jihadistene. I oktober i år overtog Iraks regeringsstyrker kontrollen i regionen.

Ifølge Khariri Bozani, en højtstående kilde i departementet for religiøse anliggender i den selvstyrende, kurdiske region i Nord-Irak, er over 6400 yazidier blevet bortført af jihadister siden 3. august 2014. Frem til 1. december er ca. 3200 af dem blevet reddet eller er lykkedes at flygte, ifølge Bozani.

De tilbageværende 3210 mennesker fra yazidi-minoriteten omfatter over 1500 børn og kvinner. Bozani siger, at de fortsat befinder sig i fangenskab eller regnes for savnede.

Ifølge departementet er over 2500 yazidi-børn nu blevet forældreløse. Forældrene til yderligere 220 børn er der ikke redegjort for.

FN har kaldt IS´ massakrer på medlemmer af yazidi-minoriteten for et folkemord. Verdensorganisationen lægger til grund, at IS har planlagt drabene og bevidst holdt kvinder og mænd adskilt for at undgå, at nye yazidi-børn bliver født.

Yazidi-folket taler kurdisk, men følger sin egen ikke-muslimske tro. Det er denne tro, der ligger bag hadet fra IS.

Før massakrerne boede omkring 550.000 yazidier i Irak. Siden da har 100.000 forladt landet, mens 360.000 er blevet fordrevet til irakisk Kurdistan eller over grænsen til Syrien. (NTB)

ANNONSE