Nyt

Gottsundaskolan i Uppsala brændte natten til mandag. To mindreårige piger er pågrebet, mistænkt for ildspåsættelse. Skærmdrop fra SVT

Stadig flere skoler brænder i Sverige, og af sidste års 667 skolebrande var 429 påsat. På to år er antallet af påsatte skolebrande steget med hele 47 procent. En uforholdsmæssig stor andel af brandene sker i de såkaldte ghettoområder.

Dette skriver den svenske Brandskyddföreningen:

– Sifforna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Enligt nya siffror från MSB brinner allt fler skolor i Sverige. En kartläggning av Brandskyddsföreningen visar att det framför allt beror på ett ökat antal anlagda bränder. Under två år har de avsiktliga skolbränderna ökat med 47 procent – från 292 fall år 2015 till 429 fall år 2017. Det innebär att 64 procent av fjolårets 667 skolbränder var anlagda.

ANNONSE

Sydsvenskan påpeger at omkostningerne nærmer sig en milliard svenske kroner om året. I tillæg kommer selvsagt tabet af undervisning og af fremgang i indlæringen – samfundsmæssige omkostninger som vanskeligt lader sig opgøre.

Der er desværre ingen præmie for at gætte, hvor det brænder oftest: I de såkaldte parallelsamfund. En rapport fra Malmö Högskola i 2013 slår fast at påsatte brande generelt er koncentreret til få områder.

I Malmö svarade 10 procent av de studerade delområdena för 75 procent av det snabbt ökande antalet anlagda bränder perioden 2000–2009. Dessa bostadsområden kännetecknades av sämre levnadsförhållanden, låg utbildningsnivå, många unga, många trångbodda och så vidare.

«Inga överraskningar där direkt», som Sydsvenskans journalist tørt bemærker. Til trods for mange års social ingeniørkunst for at skabe bedre levekår og støtte til familier og enkeltindivider, samt traditionel ingeniørkunst som at bygge højere hegn, flere overvågningskameraer og vagter til at passe på skolerne – så brænder det endnu mere end før. Parallelsamfund koster.

ANNONSE