Hovederne på bloggen

Billedet: Oleg Deripaska

Bent Jensen (1938), dr.Phil og professor emeritus er en historiker og forfatter af en række bøger, om det moderne Ruslands historie især. Jensen analyserer regelmæssigt amerikansk politik hos Document.

*

I efteråret 2016 begyndte det at svirre med påstande om Trumps tætte forbindelser til Rusland. Da Trump mod al forventning blev valgt til præsident i november, eksploderede beskyldningerne, og de store TV-stationer kørte i døgndrift med alle mulige og især umulige påstande herom. Et såkaldt ”Russia-dossier” eller ”Trump-dossier” med en masse løse påstande på basis af angiveligt anonyme russiske kilder blev offentliggjort.

Det viste sig senere, at det var Hillary Clintons parti, der havde betalt for sammenskrivningen af disse forlydender, som en afdanket britisk spion havde samlet op. Løkken strammedes om Trump, mente DR og andre store medier.

I maj 2017 blev der iværksat en særlig undersøgelse af påstandene i dette ”dossier” under ledelse af tidligere FBI-chef under Obama, Robert Mueller. Nu et år efter har Mueller og alle hans jurister og efterforskere – alle i øvrigt fra Hillary Clintons parti – intet som helst fundet, der kan bekræfte de løse påstande. I stedet har det vist sig, at Mueller ikke er den renfærdige og retsindige person, som medierne har lovprist. Hvis løkken nu strammer om nogens hals, er det Muellers.

ANNONSE

En hel række højtstående embedsmænd i Justitsministeriet og FBI er blevet fyret for at have givet urigtige oplysninger under ed. Blandt de fyrede er FBIs chef og vicechef. Andre, der har haft en nøglerolle i undersøgelsen, er blevet forsat til andet arbejde, efter at det blev afsløret, at de var ekstremt partiske, dvs. anti-Trump sindede. Embedsmænd skal være upartiske, hvis man skal kunne have tillid til deres undersøgelse af et så højspændt politisk emne, som der her er tale om.

En føderal dommer har offentligt sat et stort spørgsmålstegn ved Muellers egen upartiskhed. Dommeren har beskyldt Mueller-undersøgelsen for at have overskredet sine beføjelser ved at sigte personer, som ikke havde noget med sagen at gøre i håb om at kunne presse disse personer til at sige noget belastende om præsident Trump.

På det seneste har sagen taget en parodisk drejning. Mueller sigtede for flere uger siden nogle russiske statsborgere for at have blandet sig i det amerikanske præsidentvalg. Han havde sikkert regnet med, at det var en gratis omgang, fordi det var usandsynligt, at russerne ville møde op for at blive afhørt i USA. Men nu har en af de sigtede russere meddelt, at han gerne møder op. Og han kræver, hvilket er hans ret, at se det materiale, Mueller har på ham. Mueller har måttet indrømme, at han ikke har noget at fremvise!

Den foreløbig sidste Mueller-skandale er oplysningen om, at FBI med Mueller som chef i 2009 kontaktede en russisk oligark, Oleg Derispaska, med anmodning om, at oligarken brugte sin indflydelse og sine penge på at få frigivet en CIA-agent, som var arresteret i Iran. Som tak for hjælpen har FBI sørget for, at oligarken sidenhen adskillige gange har kunnet få indrejse til USA. FBI har også forsøgt at få oplysninger af den russiske rigmand med nære kontakter til Kreml om Trump og Trumps angivelige forræderiske forbindelser til Putin. Derispaska slog en vantro latter op, da han blev præsenteret for denne påstand.
Det ser med andre ord ud til, at det er den særlige undersøger af Trumps angivelige russiske forbindelse, Mueller, der har deltaget i en ”collusion” med Kreml – og ikke genstanden for hans undersøgelse, Trump.

 

Bent Jensens sidste bog er Russlands undergang – Revolutioner og sammenbrud 1917-1921

Gyldendal, 2017

s 525

Læs Lars Hedegaards omtale: Ruslands tabte fremtid

ANNONSE