Nyt

 

Moskéen i Växjö er den tredje moské i Sverige, som får tilladelse til bønnekald. Den første var i Fittja hvor moskéen blev bygget under forudsætning af at der ikke skulle være bønnekald. Kristdemokraterna (KD) var de eneste som gik imod tilladelsen til bønnekald i Fittja i 2012.

– De andre partier er bange for at sige nej, og derved miste stemmer fra muslimske vælgere her i Botkyrka, forklarede Stefan Dayne (KD)

Der har været en heftig debat om, hvorvidt man skulle tillade bønnekald i Växjö. Stiftelsen Växjös Muslimer søgte om tilladelse i februar i år og reaktionerne har været stærke. Kommunalbestyrelsesmedlem og udvalgsformand Anna Tenje fra Moderaterna bad stiftelsen trække ansøgningen tilbage, fordi hun mener at bønnekald vil føre til øget polarisering af samfundet.

– De muslimske forsamlinger har ofte selv erkendt, at man kan kommunikere med sine medlemmer på andre måder, som ikke stikker lige så meget ud. Hvis Svenska Kyrkan satte en båndoptager op på domkirken og råbte Guds budskab ud over landskabet, så havde jeg været negativ overfor det også. Jeg hylder det sekulære samfund og forsvarer det gerne, siger hun til TT.

ANNONSE

Anna Tenjes udtalelse fik kritik fra blandt andet Amnesty International.

Politiets beslutning ser ud til at være blevet taget på baggrund af lydniveauet.

En forudsætning er at lydniveauet ikke overstiger 45 decibel indendørs i de boliger og undervisningsinstitutioner som findes i nærheden, eller 110 decibel på underskolernes udendørsarealer. Højtalerne på moskéen skal også rettes i en af politiet forudbestemt retning.

På pressekonferencen slår de fast, at det ikke er skadeligt for helbredet. Naboerne har ikke fået lov til at deltage i beslutningen.

– I det her tilfælde er naboer ikke part i sagen. De kan blive part ved en fremtidig appelsag, hvis man fra rettens side mener, at de har klage- eller indsigelsesret, siger Magnus Rothof.

Vi har ikke taget hensyn til indholdet i bønnekaldene, siger politiet på pressekonferencen. De oplister argumenter for hvorfor de har godkendt ansøgningen:

  1. Det sker om dagen
  2. Det sker en gang om ugen
  3. Det tager ca. tre minutter
  4. Sundhedsmyndighederne oplyser, at det ikke er skadeligt
  5. Højttalerne skal vendes væk fra nabobebyggelsen

Bønnekaldene skal efter planen starte fra og med 5. august.

Den lokale biskop ønsker bønnekaldene velkommen til Växjö.

– Man skal kunne udøve sin tro, om den så er kristen, jødisk eller muslimsk, siger biskop Fredrik Modéus.

Imamen siger, at dette kan bidrage til integrationen. Vi er her ikke som gæster, siger han.

– Bønnekald er egentlig mest en symbolsk handling, men jeg tror at det kan bidrage til integrationen, for det er ikke sådan at vi er her som gæster. Det vil betyde meget for os og det handler kun om nogle få minutter om ugen, siger imam Ismail Abuhelal.

Expressen

 

ANNONSE

Mest læst