Kopierede/fra hoften

 

Banderne vinder terræn, situationen i Oslo øst er en falliterklæring for Oslos politimester, mener redaktøren for Politiforum, Ole Martin Mortvedt.

Mortvedt kommer i dag på lederplads med en kraftig advarsel til Oslos politi.

Han mener, at politiet ser ud til at have tabt til banderne, og er stærkt kritisk overfor politiets advarsel til natteravnene på Vestli mod at gå udendørs:

Det er en falliterklæring fra politiets side at gøre dette. Det selvindlysende svar ville være at selvfølgelig er Natteravnene trygge. Som sammen med den øvrige befolkning skal kunne føle sig trygge. Politiet skulle have sat så mange resurser ind, at de kunne gå ude sammen med Natteravnene.

De kriminelle bander har nu i større grad vundet frem med deres opførsel og indtaget nye territorier. Maskerede bander får ekstra motivation, når de ser at natteravne og politi kan jages.

Han mener i lighed med lederen af Oslo Politiforening, Kristin Aga, at det delvist er omorganiseringen af Oslo-politiet i forbindelse med nærpolitireformen, der er skyld i problemerne. Dengang blev både afdelingerne for organiseret kriminalitet og afdelingen for bandeproblematikker nedlagt, trods advarsler om at det ville gå ud over det forebyggende arbejde.

Tidligere chef for Specielle Operationer, Torstein Holand, og tidligere chef for afdelingen for organiseret kriminalitet, Einar Aas, har fortalt at de var dybt uenige i den måde, Oslo politidistrikt blev omorganiseret på.

Politimester Hans-Sverre Sjøvold lyttede ikke til sine fremmeste fagfolk og bøjede af for Politidirektoratets pres om at alle politidistrikter skulle være indrettet ens, skriver Politiforum-redaktøren: « De Politiområder med længst erfaring i bekæmpelse af organiseret kriminalitet og bandeproblematikker skulle opløses i sin kendte form.»

Derfor ser det mærkeligt ud at Sjøvold ikke selv er tilgængelig for kommentarer for at forsvare sin beslutning, og i stedet sender sine nyansatte chefer, som ikke er ansvarlige for organisationsformen. Det virker ikke troværdigt. Det er nærliggende at stille politimesteren spørgsmålet, om og hvorfor politiet er i færd med at miste kontrollen over dele af hovedstaden.

Det virker heller ikke troværdigt at den selvsamme politimester ikke tydeligere påpeger at politidistriktet ikke har tilstrækkelige midler til at håndtere hovedstadens stigende kriminalitetsproblemer. Som lederen af Oslo Politiforening, Kristin Aga, siger i et interview med Politiforum.no, må politidistriktet lade 200 stillinger stå ubesat for at kunne betale sine regninger i år. Regeringens udtalelser og forsøg på at dokumentere. at der er oprettet flere politistillinger begynder at ligne Tordenskjolds soldater. Vi har kun hørt om dem. Men befolkningen har ikke set dem.

Regeringen har det øverste ansvar for at sørge for borgernes sikkerhed, påpeger Mortvedt, som mener Fremskrittspartiet er svar skyldig: «Fremskrittspartiets justitsministre har både sammensat, iværksat og besluttet omorganiseringen af politiet.»

Den sidste justitsminister i rækken, Tor Mikkel Wara, må nu svare på, hvorfor bandekriminaliteten i Oslo stiger, hvorfor der har været ni skudepisoder i Oslo siden februar. Han må stå til ansvar for, hvorfor politiet bliver jagtet af maskerede unge.

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE