Kommentar

Når lederen – eller “præsidenten” som han ynder at kalde sig, Shuaib Khan, fremstilles i retten, møder medlemmerne frem, både for at vise støtte og for at intimidere anklager, dommere og ikke mindst vidner. 

Banden Loyal To Familia, LTF, er den eneste bande, som er blevet forbudt i Danmark. Det er der en grund til og problemerne er ikke ovre. Nu angriber bandemedlemmer fængselsansatte på jobbet og privat. LTF udfordrer i realiteten statens voldsmonopol.

At banden er forbudt betyder ikke at den er opløst. Tillidsfolk tror angrebene på deres medlemmer er styret fra toppen.

Det første slag kom ud af det blå.

Termokanden knaldede mod fængselsbetjentens baghoved, og da hun vendte sig om, ramte en knytnæve hende i ansigtet.

En kollega forsøgte at gribe ind, men hun blev også slået ned af den indsatte. Få sekunder forinden havde Loyal to Familia-bandemedlemmet stilfærdigt bedt om at få fyldt sin termokande med varmt vand til te eller kaffe.

Der var ingen forudgående konflikt. Angrebet var tilsyneladende uden motiv.

Et så alvorlig angreb – der forårsagede kæbebrud – er selvsagt ment til at skræmme de ansatte. Det er ikke bare et angreb på den enkelte, men på selve fængselsvæsenet og den øverste myndighed.

ANNONSE

Men det har taget lang tid for den danske stat at indrømme at de har grupper på dansk jord som forsøger at skaffe sig ikke bare indre kontrol, men også territoriel kontrol. Vi ser det samme over hele Vesteuropa: Kriminelle og klaner ønsker ikke repræsentanter for myndighederne overhovedet i sine områder. De vil kun have de sociale pengeoverførsler, men det sker elektronisk.

Sådan får ordet parallelsamfund en dybere og mørkere betydning.

Koblingen mellem kriminalitet og etniske grupper er det mest følsomme område for politikerne. De vil helst ikke snakke om at de mister kontrollen over dele af samfundet. De begrunder det med, at de ikke vil skræmme borgerne, men i virkeligheden er det sig selv de beskytter. Folk som bor i disse områder ved hvad der foregår.

Danske medier har været meget bedre end norske til at rapportere om banderne. Men selv de har modvilje mod at fortælle den hele og brutale sandhed. Det kommer i smådele, og så skal du sammensætte dem selv.

Loyal to Familia var ved at blive et vigtigt sikkerhedsspørgsmål. De rejste rundt i Danmark og besøgte skoler i frikvarterene og inviterede nysgerrige elever på café.

Loyaliteten var stærk og lederen hensynsløs og brutal. Som 30-årig havde Shuaib Khan domme på i alt 12 år bag sig. Shuaib Khan skræmte også pressen. Der findes ingen billeder af ham.

I november 2018 blev LTF forbudt, og Khan blev udvist i seks år. I januar 2020 blev dommen endeligt bekræftet. Men Khan styrer banden fra udlandet, ligesom Young Bloods-lederen. I januar 2020 anslog politiet, at LTF havde 79 medlemmer, hvoraf halvdelen var i fængsel.

40 indsatte kan give en hel del problemer, hvis de optræder i flok.

Så meget forstår danske politikere også. Årsagen til volden mod fængselspersonalet er, at LTF kræver tilladelse til at afsone sammen. 

Årsagen til volden mod fængselspersonalet er, at LTF kræver tilladelse til at afsone sammen. Rockergrupper har tidligere haft tilladelse til at gøre det. Årsagen var den store nordiske bande-krig mellem Hells Angels og Bandidos. Medlemmerne angreb hinanden i fængslet, og man valgte derfor at samle dem i grupper og adskille dem. Men LTF er farligere. De viser langt større grænseoverskridende adfærd. Hvis LTF fik lov til at afsone deres domme sammen, ville fængslet tjene som deres revir. Det ville ikke vare lang tid, før de også kontrollerede vagterne.

Indsattes voldelige overfald på betjente i landets fængsler og arresthuse er steget år for år, og som en erfaren – og selv voldsramt – fængselsbetjent siger til Berlingske, bliver angrebene »grovere og grovere«.

Dan Bjerregaard er tidligere medlem af København-politiets bandeenhed og jobber nu for Ekstrabladet:

»Normalt, når der er konflikter mellem indsatte og betjentene i fængslerne, er der gået noget forud, men det er tydeligt, at de her overfald er orkestreret af ledende medlemmer af banden,« siger Dan Bjerregaard, som står bag den aktuelle podcast, Bandeland, om LTF.

Fængselforbundets medlemmer er dem, der mærker volden direkte på jobbet og bliver ude af stand til at arbejde af den.

Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, er ikke et sekund i tvivl om, at volden er en bevidst LTF-strategi.

»Jeg mener, det grænser til, at de har erklæret krig mod Kriminalforsorgen, og der er det så mine kolleger, frontpersonalet, der står for skud, fordi det er dem, der låser celledøren op,« siger Bo Yde Sørensen, som også har hørt teorien om, at det er en konsekvens af, at LTF ikke fik sin vilje og egen afdeling i fængslerne.

»Jeg skal ikke kunne sige, om det har noget på sig. I dag sidder LTF-medlemmerne på særlige afdelinger for negativt stærkt styrende indsatte – altså dem, der slet ikke kan finde ud af at sidde i fængsel,« siger Bo Yde Sørensen.

Det er noget tid siden danske medier begyndte at rapportere om vold mod fængselsansatte. Ikke bare på jobbet, men også privat: De blev opsøgt på deres privatadresse og angrebet. Det siger sig selv at dette smadrer en families tryghed fuldstændig.

»Vi taler om særdeles grove overfald på mine kolleger. En mandlig kollega, som bliver stukket i maven med kniv foran sit hus. En anden bliver slået i ansigtet udenfor sit barns daginstitution … Det her kan ikke fortsætte,« siger Bo Yde Sørensen.

Det er et stykke tid siden disse episoder fandt sted. Politikerne synes ikke at forstå, at dette er et direkte angreb på statens voldsmonopol.

Problemet er, at politikerne ikke er helt i stand til eller orker at se problemet i sin fulde dybde. De er konstant flere skridt bagud.

Når justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver spurgt om myndighedernes reaktion, svarer han, at de, der begår alvorlig vold, fratages rettigheder som varmt vand og kaffe eller sociale sammenkomster.

Tror han virkelig selv, at det hjælper?

Han indrømmer, at dette er “typer, der ikke kan socialiseres”. Vi ser “typerne” i alle lande med store indvandrerbefolkninger. Problemerne vokser, indtil de vokser politikerne over hovedet.

 

Forbudt bande terroriserer fængselsansatte: Smækkede termokande i nakken på betjent og slog hende i ansigtet

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid