Nyt

Kripos har tidligere advaret om, at flere af de meget brutale kriminelle bander, der hærger i Sveriges dødbringende bandekrige, også er aktive i næsten alle politidistrikter i Norge. Nu slår norsk politi alarm om, at svenske kriminelle netværk er den største kriminelle trussel i Troms og dele af Nordnorge. Dette rapporteres blandt andet af NRK og VG.

»Vi anser svenske kriminelle netværk for at være den største kriminalitetstrussel i Troms politidistrikt.« Sådan sagde Yngve Myrvoll, politiinspektør i Troms politidistrikt, på en pressekonference i Tromsø.

Gennem en omfattende efterforskning blev otte personer anholdt af politiet. Narkotika, kontakter og skydevåben blev beslaglagt. Norsk politi oplyser, at efterforskningen afslørede, at forholdet til kriminelle netværk i Sverige går flere år tilbage.

Myrvoll siger, at de har ekspertisen i distriktet til at efterforske disse sager, men at det er ressourcekrævende. “Vi er bekymrede for udviklingen, og den trussel, vi ser fra internationale kriminelle netværk, er stigende. Både lokalt og nationalt,« siger han og tilføjer:

ANNONSE

“Vi er nødt til at arbejde sammen med resten af samfundet gennem en holistisk og forebyggende tilgang, hvor kommuner, offentlige instanser, virksomheder og mennesker er nødt til at tage ansvar. Politiet kan ikke bekæmpe organiseret kriminalitet alene.”

Helge André Njåstad fra Fremskrittspartiet (FrP), som er formand for justiskomiteen i det norske Storting, mener, at regeringen nu må slå alarm. Han mener, at den negative udvikling nu går hurtigere end nogensinde.

»Norge er blevet et farligere land for lovlydige borgere og et tryggere land for kriminelle under Støre-regeringen,« siger Njåstad.

Njåstad mener, at Norge nu ser ud til at være et mere attraktivt land at begå kriminalitet i, da risikoen for at blive taget er lav.

“Justitsminister Mehl har ingen konkrete tiltag at byde på og heller ingen idé om, hvordan man kan vende udviklingen i den grænseoverskridende kriminalitet. Resultatet er, at Norge hele tiden er i defensiven og handler reaktivt, mens de kriminelle får lov til at gå i offensiven og infiltrere mere og mere af vores samfund,« siger Helge André Njåstad.

Senterpartiets Sandra Borch, som kommer fra Troms, siger til NRK, at hun er »alvorligt bekymret« over kriminalitetsudviklingen. Hun mener, at det er vigtigt at arbejde sammen for at »knuse disse grupper«.

ANNONSE