Kopierede/fra hoften

Billede: Den tidligere voldsdømte kickboksningstræner Farid Chahade er en af mæglerne mellem banderne på Nørrebro i København.

Farid Chahade tog initiativet til mæglingen, som foregik i lukkede rum i parallelsamfundet. Det er i moskéerne det sker. Farid Chahade samlede imamerne:

– Jeg samlede alle imamer i København, og vi snakkede sammen under fredagsbønnen. Vi ville hjælpe forældrene med at tale med deres børn.

Daglig kommer der nyheder, som viser en udvikling hen imod parallelsamfund i de nordiske lande. Den danske hovedstad var i fjor præget af flere skudepisoder i forbindelse med rivaliseringen mellem kriminelle bander. Nu er det såkaldte muslimske civilsamfund blevet trukket ind for at mægle mellem banderne – imamer og forældre fra moskeer i København. Til trods for at der siden har været roligt, er den danske regering ikke enig i initiativet. De bifalder ikke at mæglingen foregår via imamer.

– Vi vil ikke føre dialog med banderne eller gå via imamerne. Vi vil ikke have mægling via folk fra parallelsamfundet. Mæglingen skal udføres af den danske ordensmagt, sådan at det er dansk lov, der gælder i området. Nu skal en benhård politiindsats sørge for at parallelsamfundet ikke længere skal styres af lokale autoriteter, siger Mads Fuglede, folketingsmedlem for det borgerlige regeringsparti Venstre.

Svt.se har snakket med lederen af Stockholms politis indsats imod organiseret kriminalitet, Gunnar Appelgren. Han er meget lidt begejstret for ordningen. Appelgren er tydelig: Skal man lykkes med at forandre forholdene i forstæderne og bekæmpe bandekriminaliteten, må politi, næringsliv og andre stå sammen. Men det indebærer ikke mægling. Så bliver det et parallelsamfund, en helt anden retstilstand, siger Appelgren.

ANNONSE

«Det er et opgør mellem banden Loyal To Familia, der udspringer fra Blågårdsplads på Indre Nørrebro, og Brothas fra Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, der er hovedårsagen til det store antal skyderier i København», skrev Danmarks Radio i august 2017. Loyal To Familia (LTF) er vokset frem over store dele af Danmark og har også vundet indpas i Sverige. De rekrutterer stadig.

Danmark Radios retskorrespondent Trine Maria Ilsøe har sat sig grundigt ind i bandeproblematikken. Denne informative video er værd at se:

 

Norsk og svensk politi har meget at lære af de erfaringer, danskerne har gjort sig. Efter LTF-ekspansionen i Danmark står Sverige nu for tur. Norge følger efter.

De kriminelle «bander» som der snakkes om, er ikke længere små og tilfældige grupperinger, men godt organiserede kriminelle netværk. Med mindre politiet sætter større ressourcer ind mod disse i Norge, vil udviklingen gå mod de samme tilstande som på Nørrebro, hvor tilfældige forbipasserende bliver skudt. Man flere lokale politistationer i øst af byen. Centralisering af politiets resurser kan ikke forebygge kriminalitet i parallelsamfundene. De er nødt til at være til stede – hele tiden.

svt.se   dr.dk

 

ANNONSE