Nyt

Foto: Säpo

En af de tre mænd som blev pågrebet af Sikkerhedspolitiet i Sverige mandag morgen, skal have haft forbindelse med Rakhmat Akilov som udførte terroren på Drottninggatan i fjor. I lighed med Akilov er den pågrebne fra Samarkand i Usbekistan. De tilhører begge den tadsjikiske minoritet i landet. Den mistænkte terrorist er asylansøger.

– Han har søgt asyl. Han har ikke haft problemer her, men derimod i hjemlandet på grund af religiøse skel, siger den pågrebnes bror til SVT Nyheter.

Politiet aktionerede mod den samme leilighed i Stockholm for to måneder siden.

En nabo, som lå og sov, fortæller at politiet stormede lejligheden. Han siger at døren blev åbnet og at noget han opfattede som en granat blev kastet ind før den eksploderede.

– Derefter trængte alle ind. De var en syv til ti stykker, siger han.

Politiet rettede våbnene mod den mistænkte og derefter blev han taget med til politistationen til videre afhøring. Naboen fortæller at politiet også aktionerede mod lejligheden for to måneder siden, med trukne våben.

ANNONSE

Terrorekspert Magnus Ranstorp er ikke overrasket over koblingen til Akilov:

– Flere tråde i udredningen var uløste; eksempelvis har vi ikke fået oversigt over Akilovs kontaktnet i Sverige. Det kan være, at Säpo har undersøgt dette og er kommet frem til at der stadig eksisterer en sikkerhedstrussel. De her miljøer er helt små, så jeg er ikke forundret over at der kan dukke sådanne individer op.

Usbekerne er aktive på terrorfronten, tilføjer Ranstorp:

– Usbekere har været ganske aktive på terrorfronten. De har gennemført et stort antal forbrydelser i Tyrkiet, i New York, Sankt Petersburg. Der har været fokus netop på usbekere, organiseret i netværk. Nationalitet er vigtig, eftersom de her miljøer ofte deler sig op efter national baggrund. De fra Centralasien og Tjetjenien holder sig for sig selv. Det er ganske små og lukkede miljøer.

Expressen

 

ANNONSE