Tavle

Hvis man undrer sig over, hvordan det kan være, at tonen i debatten i Italien er så meget mere fri end her i nord, ikke mindst hvad angår revolutionen i Europa, er den store forskel i nationalt gemyt måske noget af det første man tænker på: Nordmænd tager ordene med større alvor og overvejer dem gerne flere gange før de slippes ud som et færdigt resultat af en indre erkendelsesproces, mens italienere gerne lufter tanker, som ikke nødvendigvis er gennemtænkte, og så er det dialogen med andre som fører til erkendelsen.

Sådan kan det fungere mellem privatpersoner, men hvis noget lignende skal kunne virke i offentligheden, må man have medier som giver mulighed for det. I Italien er det måske mest spektakulære eksempel på det et talkshow kaldet «La Zanzara» (myggen) som kan høres mandag til fredag i tiden 18:30–21:00 på Radio 24 – kanalen drives af erhvervslivsavisen Il Sole 24 Ore, som ejes af arbejdsgiverforeningen Confindustria.

Giuseppe Cruciani. Foto: myphotomania / Wikimedia Commons (udsnit).

Programmet, som ikke sjældent går over i satire, ledes af den nok så hæmningsløse og let vulgære journalist Giuseppe Cruciani, assisteret af den væsentligt mere politisk korrekte David Parenzo. Hver aften tager de de forskelligste temaer op sammen med gæster og mere eller mindre berømte lyttere på telefonen, og diskussionen går med ekstremt løse tøjler. Det er ikke usædvanligt at deltagerne skælder hinanden ud på det groveste, og Cruciani går heller ikke af vejen for at skælde sine gæster ud. Udsendelserne er fra tid til anden endt med søgsmål og suspensioner fra arbejdet.

ANNONSE

Folk uden italiensk kundskaber får jo sjældent indblik i disse ting, men hos Vlad Tepesblog har nogen påtaget sig besværet med at lave engelske undertekster til et uddrag fra en udsendelse sendt for nylig, hvor Alessandro Meluzzi, en italiensk psykiater, som er kendt for sine politisk ukorrekte standpunkter, folder sig ud i temmelig fri dressur – selv om Parenzo afbryder ham – om det mange kalder invasionen af Italien:

https://youtu.be/k-4mZkbrrKM

Den europæiske civilisation er i fare, siger Meluzzi, og den vil blive erobret af de mennesker, som kommer til Europa udefra. Friheden, ikke mindst for kvinder, bliver en saga blott. Parenzo forsøger hele tiden at affeje ham, men standpunktet bliver i det mindste fremført – på en af landets mest populære radiokanaler.

Man kan af og til tænke over, hvad der ville være sket, hvis et lignende program blev sendt på en landsdækkende kanal i Norge, tilmed i den bedste sendetid. Ville Lægevagten have mærket noget til det?

 

ANNONSE