Nyt

Jean-Claude Juncker og Giorgia Meloni. Fotografier: Stefan Wermuth og Max Rossi / Reuters / Scanpix.

 

Italiens nybagte statsminister Giuseppe Conte og hans forretningsministerium blev i fredags 16:08 taget i ed, men fra Bruxelles kommer der allerede formaninger til den nye regering.

Vi vil følge nøje med for at sikre afrikanernes rettigheder i Italien, lyder det ifølge Corriere della Sera fra EU-kommissionens præsident Jean-Claude Juncker i et møde med pressen. Regeringspartnerne har som bekendt slået til lyd for at hjemsende hundredtusindvis af mennesker, som ikke har lovligt ophold i Italien.

Juncker præciserer, at EU-kommissionen «dømmer» regeringerne efter det de gør, og ikke det de siger. Udspillet har ikke desto mindre provokeret højrefløjen i Italien.

Hårdest går lederen for partiet Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni til stålet. Til EU-kommissionens præsident siger jeg ikke andet end «drik lidt mindre!», skriver hun på Facebook.

Forza Italias talsmand Stefano Maullu er noget mildere i tonen: Fra vores side håber vi, at EU-præsidenten først og fremmest tænker på de europæiske borgeres rettigheder, siger Maullu, og nævner i den forbindelse unge par og arbejdsledige. Det er ikke illegale afrikaneres rettigheder, som er vigtigst, men det at få dem sendt hjem, mener han, og tilføjer, at

«EU-borgerne har alt for længe været glemt og overladt til sig selv. Hvis Europa ikke længere er et fast holdepunkt for mange af dets borgere, ligger ansvaret for det også på dem, der indtager sådanne standpunkter, som er fuldstændigt utidssvarende og i strid med medlemsstaternes interesser».

For det mest pro-europæiske parti i Italiens højrekoalition, som indtil videre er suspenderet på landsplan, er dette usædvanlig klar tale.

Det vordende regeringsparti Lega Nords gruppeleder i EU-parlamentet, Mara Bizzotto, kommenterer Junckers udspil på denne måde:

«Vi har til hensigt at varetage italienernes rettigheder. De der i disse år har været udsat for en vild og ukontrolleret indvandring, som har skabt så store problemer for landet.»

Udmeldingen er ikke til at tage fejl af: Fra nu af er det «Italy first».

 

ANNONSE