Nyt

 

pastedGraphic.png
Luigi de Magistris. Foto: Sconvolpi74 / Wikimedia Commons.

 

Den italienske indenrigsminister Matteo Salvinis beslutning om at nægte migrantbåden «Aquarius»  tilladelse til at lægge til havn i Italien, bliver mødt med mytteri hos tre syditalienske borgmestre, skriver La Repubblica.

Først ude er Napolis borgermester Luidi de Magistris, som søndag aften twitrede:

Hvis en hjerteløs minister lader gravide kvinder, børn, og gamle mennesker dø på havet, er havnen i Napoli klar til at tage imod dem. Vi er menneskelige, med et stort hjerte. Napoli er klar, uden betaling, til at redde menneskeliv.

Salvinis afgørelse er brutal og «i strid med alle nationale og internationale love», kommenterer de Magistris, og fremhæver Napoli som en solidarisk by som altid har taget parti for dem, der behøver hjælp.

Udspillet fra Napolis fremmeste borger blev kort tid efter fulgt op af borgmestrene i Messina og Palermo på Sicilia, og i Reggio Calabria på den italienske støvles tåspids, som alle erklærer at havnene i deres byer er åbne.

ANNONSE

Messinas borgmester Renato Accorinti siger, at hans by er villig til at tage imod båden, også mod Salvinis vilje. Accorinti bruger hårde ord om indenrigsministeren:

«Vi siger nej til ministerens politik, som smager af fascisme. Vi er en gæstfrihedens by, og det er vi denne gang også. Båden må lægge til hos os.»

Palermos borgmester Leoluca Orlando siger også at han gerne tager imod «Aquarius». Palermo har altid vært klar til at redde menneskeliv i Middelhavet, siger han. Orlando, som heller ikke går af vejen for at kalde Matteo Salvinis parti Lega for højreekstremt, tilføjer at nogen åbenbart vil overlade kvinder og børn til den internationale kriminalitet.

Reggio Calabrias borgmester Giuseppe Falcomatà slutter sig til de andre ved simpelthen at erklære at «vi er fortsat menneskelige».

Det er vanskeligt at sige, om de fire lokalpolitikere har de magtmidler, som behøves for ikke at adlyde ministeren, som er den øverste ansvarlige for Italiens politi. Men det er umuligt ikke at bemærke at tre af de fire byer – Palermo, Napoli og Reggio Calabria – er højborge for Italiens tre mægtigste mafiagrupper.

Heller ikke Messina er uberørt af fænomenet, al den tid byens universitet i sin tid var kontrolleret af den sicilianske mafia. Europas største asylmodtagelsescenter, som i ti år har været kontrolleret af ‘ndranghetaen, ligger ellers i Calabrien.

Mafiagrupperne har længe spillet en politisk rolle ved valg i Syditalien, hvor salg af stemmer langt fra er et ukendt fænomen. Det er let at tænke sig, at der ligger helt andre interesser bag alle de vakre ord om medmenneskelighed.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

ANNONSE