Nyt

Konflikter, vold og katastrofer i Afrika førte i årets seks første måneder til, at 15.000 nye mennesker hver dag blev drevet på flugt, oplyser observatørgrupper.

Tilsammen blev det til 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løbet af første halvår, ifølge en rapport, som  Flygtninghjælpen og Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) fremlagde onsdag. I gennemsnit betyder det, at der hver dag blev 15.000 nye internt fordrevne på kontinentet. Ved årsskiftet blev det anslået, at der var 12,6 millioner internt fordrevne i Afrika.

Tallet i rapporten inkluderer ikke dem, som flygtet over en grænse. Ifølge FN var det tal på 5,6 millioner flygtninge i Afrika ved slutningen af 2016.

– Ødelagte liv

Antallet af internt fordrevne er steget kraftigt i flere af de lande, hvor konflikter er blevet forværret i løbet af året. Det gælder blandt andet Kongo, Nigeria og Syd-Sudan. Alene i Congo blev næsten en million mennesker drevet på intern flugt i løbet af første halvår, flere end i hele det foregående år. Den centralafrikanske republik oplevede en firedobling til over 200.000, som måtte forlade  deres hjem.

– Bag tallene skjuler der sig ødelagte liv for dem, som tvinges til at forlade deres hjem, ofte på meget hurtigt og under meget traumatiske omstændigheder oplyser de to organisationer.

– Langvarig fattigdom

De internt fordrevne får ofte kun «sparsom beskyttelse og støtte fra myndighederne», hedder det i rapporten. I fattige lande og områder med svagt politisk styre, bor flertallet af de internt fordrevne «ekstremt udsat og risikerer ofte a blive udsat for yderligere belastninger og langvarig fattigdom».

ANNONSE

75 procent af de internt fordreven i første halvår flygtede fra konflikt og vold, en stigning på 70 procent i forhold til året før.

– Den alvorlige og tydeligt forværrede situationen kræver handling ud over humanitær bistand og at der bliver taget fat i de underliggende årsager og langsigtede virkninger af intern flugt, siger IDMC-leder Alexandra Bilak.

ANNONSE