Kunstbilde

Gunnar Lundh (1898-1960)
Sølvgelatinkopi, Nordiska muséet. Stockholm

Den svenske dokumentarfotografen Gunnar Lundh er særlig erindret for sine bilder fra det svenske landbruket. I samarbeid med forfatteren Ivar Lo-Johansson (1901-1990) dokumenterte han statarna – en svensk variant av husmanns-ordningen, opphevet i 1945. Det sies at Lundhs og Lo-Johanssons arbeider bidro vesentlig til avskaffelsen – men mekaniseringen av landbruket var kanskje av enda større betydning..

Gunnar Lundhs etterlatte arkiver er nå i trygg forvaring i Nordiska Muséet i Stockholm

Han var en av de første svenske fotografer som tok Leica-kameraet i bruk, et lett og kompakt kamera utviklet av Oskar Barnack (1879-1936), som arbeidet for Leitz i Wetzlar i Tyskland. Prototypen forelå allerede i 1913, og brukte perforert 35mm-kinofilm. Den første kommersielle versjonen, Leica I, kom på markedet i 1927, og en konkurrent, Contax, produsert av Zeiss i Jena, ble lansert i 1932.

Disse små og hendige kameraene, med forbedret optikk og raskere filmer revolusjonerte fotografien, og muliggjorde fotografering under forhold der det tidligere ikke hadde vært mulig. En av de mest berømte brukere av Leica var Henri Cartier-Bresson (1908-2004).

ANNONSE

Hestene i dagens bilde er sannsynligvis svensk ardenner, muligens en etterkommer av middelalderens store krigshester, alminnelig kjent for sitt gode temperament, sin styrke og ikke minst arbeidsvillighet. Den er fortsatt i bruk i skogsarbeid, men mekaniseringen av landbruket har ført til at man nå svært sjelden ser arbeidshester i det hele tatt.

ANNONSE