Kunstbilde


Anders Leonard Zorn (1860-1920)
Olje på lerret, 47,5 x 78 cm, Nationalmuseum, Stockholm

Anders Zorns (u-ekte) far var den tyske bryggmesteren Leonard Zorn fra Bayern. På denne tiden ble den bayerske bryggeteknikken (svært enkelt sagt undergjæret øl) innført i både Sverige og Norge. Det opplyses på svensk Wikipedia at Föräldrarna träffades när modern som 20-åring arbetade som buteljsköljerska på von Düben & Co:s bryggeri (Uppsala). Leonard Zorn gikk bort i 1872, og en liten arv ga den unge Anders mulighet til å gå datidens videregående skole. Hans talenter ble tidlig oppdaget, og fra 1875 var han elev ved Kungliga Akademin i Stockholm.

Til å begynne med arbeidet han med treskjæring, men senere ble akvarell hans foretrukne medium. Oljemaleriet begynte han først for alvor med i 1887-88 – og det brakte ham snart et internasjonalt gjennombrudd. En annen teknikk han også dyrket med hell, var etsning (fra 1882), med en sterk innflytelse fra Rembrandt.

Zorns foretrukne motiver var portrett, aktmaleri og folkelivsskildringer – Dagens bilde er et utmerket eksempel på det sistnevnte. Det er nærliggende å anta at han hadde sine foreldres første møte i tankene da han malte bildet.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Najader (1918) -
The Letter (1882) -
Änkedrottning Sofia (1909) -
Freja (1901). -
Auguste Rodin (1906) -
Kapprodd (1886) -

Læs også