Nyt

Saudi-Arabien ophæver forbuddet mod gymnastik for piger på offentlige skoler. Human Rights Watch (HRW) priser reformen, men kræver samtidig ophævelse af landets mandlige værgesystem.

Det saudi-arabiske uddannelsesministerium annoncerede tirsdag, at statslige skoler vil tilbyde skolegymnastik for penter fra og med næste skoleår.

Menneskerettighedsorganisationer mener det burde være sket for længe siden.

– Reformen er afgørende for saudi-arabiske piger, som indtil nu har været nægtet grundlæggende sundhedsrettigheder, siger mediedirektør i HRW, Minky Worden.

– Dette vigtige fremskridt kan bedre kvinders sundhed og menneskerettigheder, siger Worden og tilføjer, at meget fortsat mangler.

Menneskerettighedsorganisationer frygter, at det mandlige værgesystem vil være en hindring for pigers mulighed for at udøve sport. De er også bekymrede over, at Saudi-Arabiens myndigheder ikke er kommet med nogen detaljer om, hvad tilbuddet skolegymnastik for piger konkret indebærer, eller om faget skal være obligatorisk.

Kvinner kan hverken tage højere uddannelser, lønnet arbejde eller rejse ud af landet uden at få tilladelse af en mandlig slægtning. De må fortsat ikke køre bil, og de skal være tildækkede fra top til tå, når de bæveger sig udenfor hjemmet. Og i lovgivningen diskrimineres de, både når det gælder ægteskab, skilsmisse, forældremyndighed og arv, ifølge Amnestys årsrapport 2016/2017.

Tusindvis af saudi-arabiske kvinder krævede i fjor ophævelse af det mandlige værgesystem i en kampagne på Twitter. I september havde 14.000 kvinder sluttet sig til opråbet, som bad kong Salman om at afskaffe systemet.

ANNONSE
ANNONSE