Nyt

Hun frygtede for sit liv og flygtede fra sin familie efter flere års misbrug. Seks måneder senere forsvandt hun. Venner og menneskerettighedsorganisationer vil have svar på, hvad der er sket.

Femogtyve-årige Shaima Albugamy er en saudiarabisk statsborger, der blev bortført i april 2022. Før sin forsvinden var hun løbet væk fra sit familiehjem som følge af fysisk og psykisk mishandling.

Shaima Albugamy stak af fra sin familie den 21. oktober 2021. Hun blev i flere år misbrugt af sin far og brødre og udsat for fysisk vold. Familien forhindrede hende ved forskellige lejligheder i at gå i skole og låste hende inde i familiens hus. Forgæves sendte hun klager til myndighederne.

ANNONSE

Som et resultat af fortsat fysisk og psykisk misbrug flygtede Albugamy til en anden by i Saudi-Arabien i oktober 2021.

Albugamy var i kontakt med flere personlige venner, indtil al kommunikation stoppede i april 2022.

Familien anmeldte hende til Statssikkerhedspræsidentskabet (SSP), efter hun stak af, hvilket formentlig er årsagen til hendes forsvinden i april i år. Det er mistanke om, at statslige sikkerhedsstyrker har tvangsanholdt og bortført hende.

Albugamys far er tidligere medlem af de væbnede styrkers afdeling for religiøse anliggender (Military Religious Affairs Department) og også det religiøse politi (Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice).

Nu beder Albugamys venner og menneskerettighedsorganisationer de saudiske myndigheder om at afsløre, hvor hun er.

En ven af ​​Albugamy fortæller til Middle East Eye, at den 25-årige kvinde har været udsat for overgreb fra sin familie, siden hun var meget ung:

– De var altid bange for, at hun ville skamme dem, fordi hun ikke ville underkaste sig. I et forsøg på at knække hende fik hun kun lov til at studere sharia på universitetet. Hun var ikke interesseret og droppede ud. Og misbruget fortsatte. Ved to lejligheder, hvor hun følte sig særlig fare, klagede Albugamy til de lokale myndigheder, én gang efter at hendes far brækkede hendes næse og en tand.

Hendes sager blev afvist. En af sagsbehandlerne tilhørte familien:

– Hun følte, at hun slet ikke havde nogen beskyttelse.

I seks måneder byggede Albugamy et nyt liv. Hun fortalte venner, at hun “faktisk følte sig i live”:

– Hun var tilfreds med, at hvis det her var slutningen på hendes liv, havde hun i det mindste levet de her seks måneder.

FN-agenturet WGEID siger, at myndighederne kan torturere hende:

– I sager, vi har dokumenteret, hvor personer blev anholdt eller bortført af SSP, forsvandt de normalt i lange perioder, lige fra uger til måneder og i nogle tilfælde år. Normalt bliver de udsat for tortur for at udtrække tilståelser for at anklage og dømme dem.

SSP har arresteret langt over hundrede mennesker siden 2017, herunder religiøse ledere, kvinderettighedsaktivister og journalister. Menneskerettighedsgrupper betragter enheden som specialiseret i at kriminalisere uenighed.

Tilsyneladende arbejder enheden også på at styrke mandligt værgemål ved at forfølge voldsramte kvinder, der søger beskyttelse.

Statsdrevne krisecentre, hvor Albugamy kunne søge tilflugt, beskrives af aktivister og forskere som fængsler, hvor voldsramte kvinder udsættes for yderligere overgreb, indtil deres mandlige værge – ofte synonymt med voldsmanden – kommer for at hente dem.

Twitter-hashtagget #whereisShaimaa er blevet til i håbet om at få svar på, hvor Shaima Albugamy befinder sig.

 

ANNONSE