Kunstbilde

William Blake (1757-1827)
Tempera (?) på lerret, 26,3 x 37,6 cm, Tate Gallery, London.

I 1799 bestilte Thomas Butts femti små bilder med bibelske motiver av William Blake. Dagens bilde har hentet sitt motiv fra Annen Samuelsbok, 11,2, hvor King James har det følgende:

And it came to pass in an eveningtide, that King David arose from off his bed, and walked upon the roof of the palace: and from the roof he saw a woman washing herself; and the woman was very beautiful to look upon.

Kvinnens hebraiske navn kan transkriberes som Bat-Scheva (Datter av Løftet/Eden), som i King James gjengis med Bathsheba. For å fortelle resten av historien, som fortelles i kapitel 11-12 så kort og skånsomt som mulig, innledet kongen umiddelbart et intimt forhold med henne, som resulterte i graviditet. Men haken ved det hele var at hun allerede var gift med kong Davids lojale stridsmann, hetitten Urias. Vi ville vel i dag si at kongen misbrukte sin makt til å sende Urias ut på et selvmordsoppdrag. Urias falt, og derfor taler vi til denne dag om en Urias-post. For denne oppførsel ble kongen imidlertid på det sterkeste refset av profeten Nathan.

Bathsheba ble senere gift med David, og mor til blant andre kong Salomo (det første barnet deres døde like etter fødselen), som fulgte David på det samlede rikets trone. I det øverste høyre hjørne i Blakes bilde ser vi kongen i ferd med å belure Bathsheba.

ANNONSE

I apokryfene (tre kapitler tillagt Daniels bok) finner vi også en beretning om en kvinne – Susannah – som blir beglodd i det hun bader. (Fortsettelse følger).

ANNONSE