Kunstbilde

Edward Hicks (1780-1849)
Olje på lerret, 76,2 x 90,2 cm, National Gallery of Art, Washington D.C.

I anledning dagen, 4. juli, passer det godt med et kunstverk som på tross av sine åpenbare svakheter, har blitt noe av et amerikansk ikon.

Kveker-presten Edward Hicks hadde ingen formell utdannelse innen bildekunst, men erfaring med både skilt- og vognmaling. Det er antatt at han malte i alt 62 versjoner av The Peaceable Kingdom. Inspirasjonen er uten tvil Esaias 11,6-10. her etter King James:

The wolf also shall dwell with the lamb, and the leopard shall lie down with the kid; and the calf and the young lion and the fatling together; and a little child shall lead them. And the cow and the bear shall feed; their young ones shall lie down together: and the lion shall eat straw like the ox. And the sucking child shall play on the hole of the asp, and the weaned child shall put his hand on the cockatrice’ den. They shall not hurt nor destroy in all my holy mountain: for the earth shall be full of the knowledge of the Lord, as the waters cover the sea. And in that day there shall be a root of Jesse, which shall stand for an ensign of the people; to it shall the Gentiles seek: and his rest shall be glorious.

I bakgrunnen til venstre ser vi William Penn som inngår avtalen med indianerne i 1681, et motiv Hicks også brukte i andre malerier.

ANNONSE