Nyt

For første gang har Sverige fået et system for medicinsk aldersbedømmelse indlemmet i asylprosessen. Det blev Rättsmedicinalverket som fik opgaven og ansvaret.

Asylsøgeren skal gennemgå to undersøgelser: Røntgenundersøgelse af visdomstænder og en MR-scanning af knæet. Flere uafhængige medicinske eksperter udfører analyser af undersøgelserne og en retslæge bedømmer analyserne ved hjælp af en standard-matrice. Resultatet sendes herefter til Migrationsverket.

Man fastsætter ikke nøjagtig, hvor gammel personen er, men bedømmer alene, hvorvidt personen er over eller under 18 år.

Det nye system blev etableret i marts i år. Rättsmedicinalverket kan nu præsentere resultaterne til og med 30. juni 2017:

 • Antal ärenden: 5 966
 • Antal ärenden där anvisningar är skickade till god man och asylsökande: 5 869
 • Antal skickade utlåtanden till Migrationsverket: 1 481
 • Av de rättsmedicinska utlåtanden som hittills är utfärdade, är 49 asylsökande av kvinnligt kön (3,3 %) och 1 432 asylsökande av manligt kön (96,7 %).
 • I 1 215 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning talar för att den undersökta är 18 år eller äldre (33 asylsökande av kvinnligt kön och 1 182 av manligt kön).
 • I 13 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre (endast för asylsökande av kvinnligt kön, bland annat på grund av tidigare skelettmognad).
 • I 253 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är under 18 år (3 asylsökande av kvinnligt kön och 250 asylsökande av manligt kön).

1481 resultater er sendt til Migrationsverket. Af disse bedømmes 1215 til at være over 18 år.

Det er 82%!

Med ibrugtagningen af denne nye metode vil antallet af mindreårige asylsøgere kommer til falde markant i den svenske indvandringsstatistik for 2017. Det vil dog sikkert blive fremstillet på en måde, som viser, at det ikke længere kommer så mange uledsagede flygtningebørn til landet.

I Danmark anvendes Greulich & Pyle-metode til aldersbedømmelse af de såkaldt uledsagede flygtningebørn (vurdering af den unges krop, røntgenbillede af tandsættet samtet røntgenbillede af håndens knogler), men undersøgelsen er ikke fast procedure og foretages kun, hvor man er i tvivl.

ANNONSE

I Norge er røntgenundersøgelse af tandsættet derimod vurderet som uetisk av Universitetet i Oslo. UiO besluttede derfor at indstille testene og afslutte samarbejdet med det norske udenrigsministerium.

 

ANNONSE

2 svar til “Så er resultaterne af de svenske aldersbedømmelser af uledsagede flygtningebørn kommet”

 1. Hugo nielsen siger:

  Endnu et bevis på at helt almindelige menesker er klogere end læger. Men bedre sendt end aldrig. Det resultat kan ikke overraske nogen der kun har gået 9år i skole.
  Bare trist at langt, langt de fleste af disse svindeler ikke bliver sendt tilbage.

 2. Allan Hougaard siger:

  I Norge er testen Uetisk.haha Men det er det ikke at man lyver sig til asyl? Tåber.