Nyt

Illustrationsfoto

 

En gruppe såkaldt uledsagede flygtningebørn truer med at tage sit eget liv – og «sørge for at nogle svenskere følger dem i døden», hvis de får afslag på deres asylansøgning efter være blevet alderstestet.

Det er en rektor på en overbygningsskole i Sverige som fortæller om truslerne i en e-mail til Merit Wager. Wager har tidligere arbejdet som flyktingombudsman og redigerer i dag en blog, hvor hun skriver meget om indvandrings- og integrationsspørgsmål. Hun har også vært lederskribent ved Svenska Dagbladet.

Rektoren arbejder i en kommune med omkring 40.000 indbyggere. Han har ca. halvtreds unge mænd (som hævder at de er børn) fra ikke-vestlige lande på sin skole.

Den svenske regerings beslutning om at gennemføre alderstest har sjovt nok, fået mange af de unge mænd til blivwe meget nervøse. Ifølge rektoren prøver de at dæmpe deres uro ved at dope sig med ryge-heroin og andre illegale substanser.

ANNONSE

Og det er jo i sig selv slemt nok, at en skole i en mindre, svensk provinsby skal håndtere 50 unge, indvandrermænd i narkorus. Men nogle af dem nøjes ikke engang med ryge-heroin – de truer med selvmordsangreb, hvisde ike får lov til at blive i Sverige efter gennemført alderstest.

Skolens rektor frygter øget volds- og seksualkriminalitet i kommunen:

«Det är för oss, skolans personal, ett fruktansvärt och skrämmande hot. Att hantera knarkande, desperata unga män är inte något som vi har kunskap eller kapacitet till. Vi befarar att våldsdåd, sexuella trakasserier, rån etc kan komma att öka och därmed givetvis också otryggheten för invånarna.»

Nogle vil begå selvmord, hvis de ikke får lov at blive i Sverige. «Det är för oss, skolans personal, ett fruktansvärt och skrämmande hot», skriver rektoren.

Nogle af dem, som taler om at tage sit eget liv siger, at de vil gå et skridt længere – de vil dræbe svenskere, skriver rektoren:

«Det som är alldeles särskilt skrämmande är att bland de här asylsökande unga finns de som talar om att de i samband med att de tar livet av sig också ska se till att några svenskar följer dem i döden.»

«Dette er en kruttønne som kommer til å eksplodere!» skriver rektoren:

Det här är en krutdurk som kommer att explodera! Det är alltså inte frågan ”om” utan bara ”när”!

Vad ska vi göra? Vem ska vi vända oss till? Vems är felet om barn dör på vår skola eller på gatan i vår stad?

Men skal man tage sådanne trusler alvorligt? Er det ikke bare unge som overdriver – i øjeblikkets frustration?

Flere svensker og nordmænd er dræbt af skuffede, udviste asylsøgere:

Etter drabene i Ikea i Västerås kom det frem, at gerningsmanden, eritreeren Abraham Ukbagabir, dræbte efter at have fået at vide, at han skulle udvises til Italien. Han forklarede selv, at han valgte sine ofre fordi de «så svenske ud».

Og i Norge er der lignende eksempler:

Manden som i 2013 kaprede Valdresekspressen og dræbte chaufføren og to passagerer, var asylsøger fra Syd-Sudan. Han havde fået afslag på sin asylsansøgning, og kapringen skete dagen før han skulle returneres til Spanien, hvor han oprindelig søgte om asyl.

 

Merit Wagers blogg: Rektor på gymnasieskola: ”Det här är en krutdurk som kommer att explodera.”

ANNONSE