Kunstbilde


Morten Müller (1828-1911)
Olje på lerret, 130 x 186 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Düsseldorf-skolen skulle komme til å dominere norsk nasjonalromantisk malerkunst i siste halvdel av 1800-tallet. De mest innflytelsesrike var Adolph Tidemand og Hans Gude, (den sistnevnte også i mange år professor ved akademiet i Düsseldorf) som sammen skapte nasjonal-ikonet Brudeferd i Hardanger. Av andre markante Düsseldorfere kan nevnes August Cappelen (1827-1852), som døde alt for tidlig, og Lars Hertervig (1830-1902), som ble rammet av mentale lidelser. Også Anders Askevold (1834-1900) markerte seg som en fremragende skildrer av sitt hjemlige Vestlands-landskap. Noe i skyggen av dem står Johan Fredrik Eckersberg (1822-1870) og mesteren for dagens bilde, Morten Müller, som aldri helt klarte å løsrive seg fra den ofte noe tunge og dunkle Düsseldorf-stilen. Müller er omtalt som Furuskogens maler, men her viser han at han i tillegg kunne mestre sjø-motiver. Vi ser også en noe mer dramatisk Hardangerfjord enn den temmelig idylliske som er gjengitt i brudeferd-bildene.

Geirr Tveitts (1908-1981) Hardingtonar finnes i både klaver- og orkesterutgave. Her spiller Chris Breemer:

ANNONSE