Nyt

Den franske præsidentvalgkamp har fået en ny aktør, der kan vise sig at få betydning for udfaldet: Den konservative François Fillons walisiske kone, Penelope. Penelope Fillon-affæren, som de kalder den i Frankrig, består i at hun skal have været ansat som assistent for sin mand – François Fillon – som “parlamentarisk medarbejder”. Og det er i udgangspunktet fint nok, for det er helt almindeligt i Frankrig, at ægtefæller arbejder som lønnede medarbejdere for politikere.

Problemet er bare arbejdets udførelse. For det hævdes, at Penelope alene har vært ansat på papiret og at skatteyderne har sponsoret hele gildet. En undersøgelse af ansættelsesforholdet kunne således ikke finde nogen, der kunne bekræfte, at Penelope har udført noget arbejde for den løn, hun har modtaget. Og de fleste skatteydere vil nok ikke betragte Penelopes løn som småpenge – for totalsummen er næsten 3 millioner kroner.

Penelope har aldrig vært kendt for at have arbejdet sammen med sin mand, og hun har selv sagt at hun har brugt størstedelen af sin tid på deres fem fælles børn. I et interview fra 2008 udtalte hun, at hun ikke havde andre funktioner end at deltage ved officielle politiske arrangementer som sin mands ledsager. I et andet interview fra 2007 sagde hun, at hun foretrak at være på landet – på deres gamle slot, med børn og heste.

ANNONSE

Penelope Fillon, who was born in Wales, told a TV documentary in 2008: “I don’t have a role,” saying she sometimes accompanied her husband on political outings “but that’s the limit”.

Penelope Fillon, a trained lawyer, told the Sunday Telegraph in 2007, after her husband became prime minister, that she preferred being at the couple’s 12th-century chateau near Le Mans, western France, with her children and five horses than in Paris. She said of the city: “I’m just a country peasant, this is not my natural habitat.”

0421377766075

Hele sagen kan potentielt blive grundstødet for Fillons muligheder i valgkampen. Han har ikke alene fremstillet sig selv som indbegrebet af hæderlighed – han har også slået sig op på at ville skære kraftigt ned på det offentliges forbrug af penge, og fjerne 500.000 offentlige stillinger. Der ser ikke godt ud, at hans egen hustru har modtaget i omegnen af 3 mio. kr. for at deltage i nogle middagsselskaber.

Fillon har fået besked på at fremskaffe beviser på, at Penelope reelt har fungeret som hans medarbejder.

Den franske valgkamp ser ud til at blive barsk. Folket er trætte af at være viden til en elite, der bare forsyner sig selv på deres bekostning. Det bekræfter deres opfattelse af, at politikerne ikke har føling med, hvordan almindelige lønmodtagere lever. At de er ude af trit med den befolkning, de gerne ved lede.

Og i et europæisk perspektiv er sagen endnu mere nervepirrende, for hvis Fillon ikke får leveret tilstrækkeligt med beviser på Penelopes arbejde, vil han stå så forpjusket tilbage, at Marine Le Pens muligheder for at indtage det franske præsidentpalads pludselig bliver meget realistiske. Bliver hun præsident kan det meget vel betyde det afgørende stød imod EU: Hun har lovet folkeafstemning om Frankrigs medlemskab af EU – og at tyder på, at en sådan folkeafstemning vil resultere i et Frexit. Dét kan EU ikke overleve.

Daily Express  Le Figaro  The Guardian

ANNONSE

Ét svar til “Har Fillon brugt skatteydernes penge på at give sin kone løn for ikke at lave noget?”

  1. The Lying Press siger:

    Alt andet end Marine Le Pen vil være det endelige dødsstød for Frankrig.