Nyt

Stillbillede fra en video av Espen Andersen Bråthen. Foto: Privat

Flere og flere oplysninger om den anklagede Espen Andersen Bråthen frigives. Den tegner blandt andet et billede af en radikaliseret muslim i mental ubalance.

Der er stadig meget usikkerhed i den grufulde Kongsberg -sag, men en række stykker er begyndt at falde på plads. Sagen er i stigende grad blevet erklæret for en terrorhandling. VG skriver:

Politiets sikkerhedstjeneste (PST) oplyser i en pressemeddelelse morgenen efter drabene, at hændelserne på nuværende tidspunkt ser ud til at være en terrorhandling.

Den anklagede siges at have konverteret til islam i 2007. VG oplyser, at politiet længe har været klar over, at manden viste tegn på radikalisering i islamistisk retning:

Ifølge politiet skal han have konverteret til islam, og politiet bekræfter, at der har været flere bekymringsmeldinger i forbindelse med, at Bråthen er radikaliseret, skriver VG.

I en video, der blev lagt online allerede i 2007, siges den anklagede Bråthen at have oplyst følgende:

“Hej. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det du vil? Og for alle, der vil gøre op med det, er tiden kommet. Vidne om, at jeg er muslim. “

En barndomsven til den anklagede siges at have været bange for udviklingen og sendt en mail til politiet:

I e-mailen udtrykker han stærk bekymring over, at manden nu sigtet for drab kunne være i stand til at gøre “noget helt forfærdeligt”, skriver VG.

– Han har været som en tikkende bombe, siger kammeraten, da VG møder ham et sted i Østlandet.

Politiet har modtaget flere bekymringsmeldinger om manden, hvilket åbenbart ikke synes at have resulteret i afgørende handling fra myndighedernes side:

– Præcis da den første kom, har jeg ikke overblik over. Vi fik den sidste i 2020. Der var bekymring i nogen tid, siger politimester Ole Bredrup Sæverud på et pressemøde.

VG oplyser, at kammeraten modtog et svar fra politiet, efter at han havde taget kontakt. Svaret var, at det var blevet underrettet yderligere “til yderligere vurdering”.

– Jeg ved ikke, hvad de har gjort. De skulle have gjort noget, siger han.

De fleste medier i både Norge og andre lande peger nu på islamistisk radikalisering som en væsentlig faktor. Men i Norges statskanal NRK er de optaget af at nedtone islam som en faktor i sagen:

En person, der kender den anklagede, siger til NRK, at anklagedes konvertering til islam ikke har meget med sagen at gøre, står der skrevet i en artikel hos NRK.

– Det her handler om en person, der er alvorligt psykisk syg, og som faldt udenfor fra ungdomsårene. Dette har i høj grad påvirket dem, der står ham nær, i livet, siger personen.

Det er tilbage at se, hvilke elementer i den anklagedes baggrund politiet, pressen og offentligheden vil lægge størst vægt på i sagens videre udvikling.

Ifølge NRK vil der blive foretaget en psykiatrisk vurdering:

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen bekræfter over for NRK, at den 37-årige vil blive vurderet af retspsykiatriske eksperter. Der foretages en foreløbig vurdering.

Den anklagedes mentale status understreges også af VG:

– Han er faktisk et meget venligt og anstændigt menneske, men han har ikke modtaget den hjælp, han har haft brug for. Han har været meget syg, har boet i en lejlighed alene i flere år og har ikke modtaget hjælp. Her har alle svigtet, mener kammeraten.

Psykiatri og forstand var også centralt i Breivik -sagen. Derefter arbejdede medierne for, at den anklagede Anders B. Breivik følte sig fornuftig, i modsætning til den oprindelige retspsykiaters vurdering.

ANNONSE