Kunstbilde

7127162_fullsize
Johan Tobias Sergel (1740-1814)
Penn og lavering 20,5 x 33 cm, privateie.

Lavering (av fransk laver – vaske) er enkelt sagt monokrom vannfarge, der tusjen (gjerne sepia – blekksprutblekk) fortynnes med vann til passende tone, og påføres papiret med pensel. Det kan – som her – også tegnes med penn. Sergel er best kjent for sine skulpturer, særlig Gustav IIIs bronsestatue på Skeppsbron i Stockholm, foran Stockholms slott, men fra hans hånd er det også bevart en mengde skisser, karikaturer og andre tegninger.

Denne lille karikaturtegning fikk tilslaget ved SEK 188 800,- (inkludert gebyrer) ved auksjon hos Bukowski i Stockholm. På denne siden er det også gjort rede for begivenheten som ligger til grunn for tegningen.

Johan Tobias Sergel var uten tvil Sveriges ledende billedhugger i kong Gustav IIIs regjeringstid (1771-1792), og blant Sergels nære venner finner vi blant annet den jevnaldrende Carl Michael Bellman (1740-1795)

ANNONSE

I Fredmans epistel n:o 33 – Stolta stad – tegner Bellman et levende bilde av sin samtids Stockholm og det flerspråklige livet på Skeppsbron (versjonen her er noe forkortet).

ANNONSE