Kunstbilde

Pawel_Andrejewitsch_Fedotow_001
Pavel Andrejevitsj Fjedotov (1815-1852)

Olje på lerret, 37 × 45cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel Разборчивая невеста – Razbortsjivaja njevjesta. Oversettelsen Den kresne bruden lar seg diskutere, men er omtrent dekkende i denne sammenhengen.

Motivet – den noe falmede frøken som ikke lenger kan velge og vrake i friere, er inspirert av en fabel fra 1806 av Ivan Andrejevitsj Krylov ( 1769-1844), men historien er eldre enn som så. Vi finner den først i fabelen om Heiren og fiskene, der den arme fuglen ikke klarer å bestemme seg for hvilken fisk den skal fange – og til slutt må nøye seg med en snile. Motivet ble omarbeidet av Jean de la Fontaine (1621-1695), hans versjon kan leses her i engelsk gjendiktning.

Fjedotov regnes som grunnleggeren av det russiske genre-maleri, men han hadde også en betydelig praksis som karikaturtegner – og dessuten en del erfaring med mislykkede frierier. Her har giftekniven introdusert frieren, og de potensielle ektefeller overlates til hverandre, mens de pårørende ivrig følger med bak den halvåpne døren. Det ser ut til å være et rimelig velstående hjem, innredet på vestlig maner, med parkettgulv, malerier, papegøye og en liten hund. Frieren er velkledd, etter datidens europeiske mote, og har åpenbart bestemt seg. Men hva vil damen si? Etter våre begreper er hun fortsatt ganske attraktiv – men det sies at på den tid skulle en ugift dame ikke være så mye eldre enn de tyve før hun ble betraktet som “gammel jomfru”.

Man får bare håpe at de ikke ble alt for ulykkelige om det ble et giftermål.

Reproduksjonen er dessverre ikke den aller beste, men den antyder Fjedotovs mesterskap i å gjengi kostbare kjolestoffer, som kommer bedre fram her

ANNONSE

Ét svar til “Den kræsne brud ( 1847 )”

  1. Therion siger:

    En annen gjengivelse – i det minste annerledes…Klikk på bildet for større format.