Kunstbilde

Shilder_Temptation

Nikolaj Gustavovitsj Sjilder (1828-1898)

Olje på lerret, 67 x 54cm. Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel: Искушение – Iskusjenie

Nikolai Schilder, som på russisk ble Николай Густавович Шильдер – Nikolaj Gustavovitsj Sjilder (ettersom hans etnisk tyske far het Gustav) fikk sin utdannelse ved akademiet i St. Petersburg, hvor han i 1861 ble fullt medlem. Han er spesielt kjent for sine genre-malerier, sterkt inspirert av Pavel Fjedotov (1815-1852), men var også en dyktig portrettmaler, som blant annet hadde selveste tsar Aleksandr III (1845-1894) som modell.

Fristelsen viser en svært vakker, enkelt kledd ung dame, som åpenbart forsørger seg og sin skrøpelige mor eller bestemor med å brodere – ikke noe særlig å bli rik av. Den velkledde dame til venstre holder fram hva som later til å være et kostbart armbånd, og retter syerskens oppmerksomhet mot personen som så vidt kan anes bak den halvåpne døren. Man kan nok gå ut fra at det er en giftekniv i ferd med å introdusere en (mer bemidlet) beiler. Situasjonen har sin parallell i katten nederst til høyre – som åpenbart er i ferd med å slå klørne i noe den har oppdaget under kommoden.

Men bildet blir litt tvetydig – hvem er det egentlig som fristes av hva? Beileren, den unge dame eller katten? Beileren fristes av den unge dame, som fristes av en kostbarhet – og katten fristes av hva som sannsynligvis er en smågnager.

ANNONSE

Dette vel utførte og engasjerende bilde har hatt en helt spesiell betydning i russisk kunsthistorie, Det var ett av de aller første malerier som ble kjøpt av samleren Pavel Tretjakov (1832-1898) i 1856. Hans samling dannet senere grunnlaget for Tretjakov-galleriet i Moskva.

Galleriets presentasjon av Fristelsen finnes her

ANNONSE

Læs også

Vinter (1890) -
Umage par (1862) -
Den kræsne brud ( 1847 ) -
Majorens frieri (1848) -
Regn i egeskoven (1891) -
Fjerne skoger (1884) -
Pige med ferskner (1887) -
Rug (1878) -

Læs også