Kunstbilde

maximov_everything_in_the_past
Vasilij Maksimovitsj Maksimov (1844-1911)
Olje på lerret, 72 x 93,5 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Bildets russiske titel er Все в прошлом – Vsjå v’prosjlom, nærmest Alt i det forgangne, som med noe poetisk frihet kan gjengis med Alf Prøysens Det var da, det, og itte nå. (Norsk østlandsdialekt, Det var den gang og ikke nu).

Vasilij Maksimov var et fremtredende medlem av Vandrer-gruppen, og spesialiserte seg på motiver fra sin russiske samtid. Han ga avkall på muligheter for å gjøre studiereiser til utlandet, for i steden å konsentrere seg om livet på den russiske landsbygda, hvor han selv hadde sine røtter.

Motivet krever muligens en del forklaringer. Foran et tradisjonelt russisk tømmerhus sitter to godt voksne damer på hver sin side av et dekket bord, og til høyre en samovar (“selvkoker”), fyrt med trekull og brukt til å koke opp vann til te, med selve tekannen plasert på toppen. Damen til venstre er relativt velkledd, og sitter særdeles bekvemt med puter både i ryggen og under føttene, damen til høyre må sitte på trappen, og er opptatt med et håndarbeide. Vi kan gå ut fra at det er tale om en adelig dame og hennes tjenerinne gjennom et langt liv.

ANNONSE

Ordningen med livegenskap i Russland ble først opphevet av tsar Aleksandr II i 1861, så vi kan med rimelig sikkerhet anta at den strikkende damen opprinnelig var livegen – en posisjon som ikke var så veldig langt fra slaveri – og som ble hos sin herskerinne også etter at livegenskapet var opphevet. I bakgrunnen ser vi et forfallent herskapshus, med til dels igjenspikrede vinduer. Med fremveksten av en selveiende bondestand ble landadelens posisjon svekket (for å si det mildt), og den kunne i mange tilfeller ikke lenger leve på like stor fot som tidligere. Men over de to har kunstneren plasert en blomstrende syrinbusk.

Tretjakov-galleriet har en egen side om dette bildet – tekst dessverre bare tilgjengelig på russisk.

ANNONSE

Læs også

Umage par (1862) -
Majorens frieri (1848) -
Fjerne skoger (1884) -
Kristi fødsel (c.1405) -
Den kræsne brud ( 1847 ) -

Ét svar til ““Det var da, det, og itte nå” (1889)”

  1. Therion siger:

    Anden sats av Tsjajkovskijs fjerde symfoni.

    https://www.youtube.com/watch?v=cN7oFdFqtB4