Kunstbilde


Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660)
Olje på lerret, 100,5 x 119,5 cm, Scottish National Gallery, Edinburgh

Spansk titel: Vieja friendo huevos – Gammel (dame) stekende egg,

Hoffmaleren Velázquez (og hans mange assistenter) foreviget utallige kongeligheter og adeligheter på 1600-tallets Spania, i en stil som nok de fleste vil karakterisere som barokk. Men hans motiv-valg omfattet også det som på spansk kalles bodegones, og som omtrent tilsvarer stilleben. Vi finner en god del kjøkken-interiører både med og uten personer. malt i en stil som snarere må kalles realisme enn barokk.

Den eldre damen i bildet kjenner vi lett igjen fra gårsdagens bilde – det er antatt at hun kan ha vært blant Velázquez’ tjenestefolk, muligens sogar husholderske. I grunnen et ganske passende bilde for en 1.mai.

Dette bildet har også en egen Wikipedia-side.

ANNONSE