Nyt

En bilbombe gik af i den største kurdiske by i Tyrkiet, Diyarbakir, torsdag.  Syv politimænd blev dræbt og et tyvetals mennesker såret. Det skete dagen før statsminister Ahmet Davutoglu skulle komme på besøg.

diyarbakir.terror31.03.2016

Foto: Terrorbomber har en egen demoraliserende effekt på et samfund. Det er kun i Vest-Europa at våre ledere siger at vi må vænne os til terror i årene som kommer. Intet andet sted siger myndighederne noget slikt til borgerne, da terror i sig selv har så stærk demoraliserende virkning. Det er nok at sammenligne retoriken i andre lande med Vest-Europas, så ser man forskellen.

President Erdogan var i USA og holdt tale i Brookings-instituttet. Erdogan får ikke længer samme modtagelse i USA. Han er blevet en sikkerhedsudfordring for USA, fremfor alt p.g.a Syrien.

Tyrkiske sikkerhedsstyrker har gået hårdt frem i kurdiske områder. Myndighederne hævder den har dræbt tusenvis af kurdiske separatister. Journalister har ved selvsyn kunnet konstatere at deler af tyrkiske byer som Cizre ser ud som Aleppo.

Nu sier den dansk-tyrkiske journalist Sadi Tekelioglu, tidligere ejer av den dansk-tyrkiske avis Haber, at Tyrkiet efter manges mening er på vej mod borgerkrig:

»Det er svært at sige, hvad der sker lige nu i Tyrkiet. Men der er trusler både fra kurdiske separatister og fra Islamisk Stat – og samtidigt begynder andre lande nu at opfordre folk til at forlade Tyrkiet. Det er voldsomt bekymrende. Hvis man spørger den gængse tyrker, er Tyrkiet på vej i borgerkrig,« siger Sadi Tekelioglu, der er dansk-tyrkisk journalist og tidligere ejer af den dansk-tyrkiske avis Haber.

Tyrkiet har i tre årtier ligget i krig med PKK. I en situation hvor kurderne er de fremste i krigen mod IS, vælger Erdogan at genoptage krigen mod PKK, både udenfor og indenfor landets grænser. Slik suges Tyrkiet ind i krigen i Syrien. På toppen af det hele har Erodgan leveret våben til IS og tilladt IS-krigere bli behandlet på tyrkiske sygehus. På et eller andet tidspunkt var det et samarbejd som måtte ta slutt. Da Cumhuriyet skrev om leveransen, og dokumenterede dem, blev Erdogan rasende og stillede to af avisens fremste journalister for retten. Den begyndte for lukkede dører sist fredag.

ANNONSE

Det er denne mangel på evne til at rebe sejlene som gør at alllierede har begyndt at distancere sig fra Erdogan. De ved ikke længere hvad han kan finde på.

Ved at stille journalisterne for en domstol, spiller Erdogan højt spill: Han gør at omverdenen sætter øgt opmærksomhed rundt selve sagen: Hans samarbejd med IS. Samtidig viser han en foragt for ytringsfriheden og domstolenes uafhængighed som koster ham megen goodwill.

Det er grænser for hvor højt han kan spænde buen.

Bombene begyndte for alvor at gå af i Tyrkiet i fjor og det har fortsat i år. Myndighederne er raske med at lægge skyld på kurderne, men det virker kontraproduktivt, og heller ikke udlandet er trygge på at det er en udbrydergruppe fra PKK som ingen har hørt om, som har stået bag mindst to blodige selvmordsangrep.

Men også IS har fået skylden for flere selvmordsangreb.

Volden, og usikkerhed om hvem der står bag, skaber frygt.

Senest har det lydt fra Sky News, at Islamisk Stat ifølge en unavngiven efterretningskilde planlægger angreb mod jødiske børn i Tyrkiet. Det har fået Israels udenrigsministerium til at opfordre jøder i Tyrkiet til at forlade landet »så hurtigt som muligt,« ifølge Reuters.

USA bad sist uge familiene til diplomatisk og militært personel om at forlade det sydøstlige Tyrkiet.

 

http://jyllands-posten.dk/international/mideast/ECE8550853/tyrkisk-journalist-den-gaengse-tyrker-mener-at-landet-er-paa-vej-i-borgerkrig/

ANNONSE