Nyt

Tyrkiske specialstyrker gik mandag over grænsen og ind i Syrien for at nedkæmpe den kurdiske YPG-milits.

Men Erdogan har et meget større mål. Han vil knække kurdernes nationale ambitioner.

Ifølge det statslige tyrkiske nyhedsbureau Anadolu drog specialstyrkerne over grænsen fra de to tyrkiske provinser Kilis og Hatay mandag.

Tyrkiets vicestatsminister Bekir Bodega bekræfter efterretningerne og siger, at de tyrkiske styrker nu flytter sine operationer til mere tætbebyggede områder. Det endelige mål er formentlig byen Afrin.

Tyrkiet indledte sin militæroffensiv mod enklaven 20. januar, i et forsøg på at drive den kurdiske YPG-milits ud. Tyrkiet anser YPG for at være PKK-guerillaens syriske aflægger og har sat begge grupper på sin liste over terroristorganisationer.

FNs sikkerhedsråd vedtog lørdag en resolution med krav om 30 dages våbenhvile i Syrien, men teksten undtager oprørere fra al-Qaida og Den islamske stat (IS), samt «individer, grupper, virksomheder og instanser» som kan knyttes til disse grupper.

Tyrkiet mener derfor, at de er i deres fulde ret til at bekæmpe YPG, eftersom de også ifølge Ankara er «terrorister» på linje med IS og al-Qaida. (NTB)

Det er interessant at Erdogan, Assad og Putin har noget til fælles: Deres modstandere er per definition terrorister. Sådan som Assad og Putin giver sig selv ret til at bombe, hvem de vil i Ghouta, giver Erdogan sig selv ret til at nedkæmpe kurderne.

Det er ildevarslende, at den kurdiske leder Saleh Muslim blev arresteret i Prag lørdag, på tyrkisk opfordring. Ankara vil have ham udleveret og stillet for retten for «terrorisme». Det er ikke længe siden Muslim var en skattet partner for Tyrkiet. Han var hyppig gæst i Istanbul og var med til at udlevere de jordiske rester af Kemal Atatürk fra Syrien, fortalte en kurdisk ekspert BBC.

Assad har også sendt egne styrker til Afrin-regionen. Kurderne er presset fra flere sider.

Det store spørgsmål er, hvad USA vil foretage sig. USA har 2.000 specialsoldater i Syrien som samarbejder med og rådgiver kurderne.

Netanyahu og Trump rykker deres frontlinjer frem og Erdogan vil gerne standse dem:

Tyrkiet beskrev det lørdag som ekstremt bekymrende, at USA fremskynder åbningen af sin ambassade i Jerusalem til maj, for at det skal falde sammen med 70 års dagen for oprettelsen af den israelske stat.

Dagen for flytningen anses som uhyre symbolsk, eftersom det reelt vil tage meget længere at foretage den faktiske flytning. Langt de fleste af ambassadens ansatte kunne fortsætte med at arbejde fra Tel Aviv i den tidlige fase.

 

ANNONSE