Nyt

Baseret på efterretningsoplysninger, stoppede toldmyndighederne i Mumbai et handelsskib, på vej fra Kina til Karachi i Pakistan den 23. januar. Indiske myndigheder inspicerede lasten og fandt blandt andet en CNC-maskine (Computer Numerical Control), der kunne være relevant for Pakistans nukleare og ballistiske missilprogrammer, sagde indiske embedsmænd lørdag den 2. marts.

Missiludvikling

Et hold fra den indiske forsvarsforsknings- og udviklingsorganisation bekræftede, at CNC’en kan bruges til produktion af nøglekomponenter til missiludvikling, og lasten blev beslaglagt.

CNC-maskiner falder ind under Wassenaar-aftalen, et internationalt våbenkontrolregime, der har til formål at begrænse spredningen af ​​varer med dobbelt anvendelse – både civile og militære.

Yderligere undersøgelse afslørede mangler i forsendelses beskrivelserne, hvilket tyder på en mulig unddragelses taktik for at skjule de rigtige modtagere. Denne hændelse kommer i kølvandet af tidligere beslaglæggelser af militærmateriel med dobbelt anvendelse.

Ikke maskiner til et atomprogram

Pakistan hævdede søndag, en dag efter indiske embedsmænd afslørede detaljer om beslaglæggelsen, at skibet bar “kommercielle” varer og ikke maskiner til et atomprogram. Pakistans udenrigsministerium sagde, at rapporterne om beslaglæggelsen gav en “forkert fremstilling af fakta”, skriver Indien i dag:

ANNONSE

– Det drejer sig om en Karachi-virksomheds import, af en kommerciel drejebænk, til produktion af dele til Pakistans bilindustri. Specifikationerne viser tydeligt, at det er til rent kommercielt brug. Transaktionen er gennemsigtig med al relevant dokumentation tilgængelig.

I strid med international lov

– Pakistan fordømmer Indiens vilkårlige beslaglæggelse af handelsvarer. Dette brud på frihandelen understreger faren for, at stater med tvivlsomme akkreditiver vilkårligt påtager sig politiopgaver. Sådanne handlinger viser også, at visse stater i stigende grad kan bryde internationale normer ustraffet, og træffe vilkårlige foranstaltninger i strid med international lov, lyder udtalelsen fra det pakistanske udenrigsministerium.

 

 

Køb “Mesteren og Margarita“! Du kan køb den også som e-bog her.

ANNONSE

Mest læst