Nyt

Imran Khan og hans kone er blevet dømt i tre forskellige retssager på en uge. Retssagerne er skueprocesser, og militæret udgiver sig ikke for at være noget andet. The Intercept har fået adgang til en diplomatisk besked, som viser, at det var USA, der pressede militæret til at fjerne Imran Khan. Årsagen var, at han ikke ønskede at tage USA’s parti i krigen i Ukraine.

Imran Khan var på vej til Moskva, da russerne invaderede. Han meddelte, at han ville opretholde en neutral linje. Det ville amerikanerne ikke tolerere.

Det amerikanske udenrigsministerium opfordrede på et møde den 7. marts 2022 den pakistanske regering til at fjerne Imran Khan som premierminister på grund af hans neutralitet med hensyn til den russiske invasion af Ukraine, ifølge et klassificeret pakistansk regeringsdokument indhentet af The Intercept.

En måned efter mødet var der et mistillidsvotum til Khan i nationalforsamlingen, og Khan faldt.

Amerikanerne var tydelige på, at Pakistan ville falde i unåde, hvis de fastholdt Khans linje.

Dokumentet, mærket “Hemmeligt”, indeholder en beretning om mødet mellem embedsmænd i udenrigsministeriet, herunder assisterende udenrigsminister for Bureau of South and Central Asian Affairs Donald Lu, og Asad Majeed Khan, som på det tidspunkt var Pakistans ambassadør i OSS.

Nyheden om telegrammet har domineret nyhedsscenen i Pakistan i lang tid. Lørdag den 3. februar blev det også nævnt af Yama Wolasmal i NRK.

Det diplomatiske møde kom to uger efter den russiske invasion af Ukraine, som begyndte, da Khan var på vej til Moskva, et besøg, der gjorde Washington rasende.

Den 2. marts, få dage før mødet, var Lu blevet afhørt ved en høring i Senatets Udenrigskomité om Indiens, Sri Lankas og Pakistans neutralitet i Ukraine-konflikten. Som svar på et spørgsmål fra senator Chris Van Hollen, D-Md., om en nylig beslutning fra Pakistan om at trække sig fra en FN-resolution, der fordømmer Ruslands rolle i konflikten, sagde Lu: “Premierminister Khan besøgte for nylig Moskva, og ​​vi forsøger at finde ud af, hvordan vi skal engagere os specifikt med premierministeren efter den beslutning.” Van Hollen så ud til at være indigneret over, at embedsmænd i Udenrigsministeriet ikke var i kommunikation med Khan om sagen.
Dagen før mødet med amerikanerne holdt Khan en tale, og han kastede handsken ned for dem:

ANNONSE

“Er vi dine slaver?” Khan tordnede til publikum. “Hvad synes du om os? At vi er dine slaver, og at vi vil gøre alt, hvad du beder os om?” spurgte han. »Vi er venner af Rusland, og vi er også venner af USA. Vi er venner af Kina og Europa. Vi er ikke en del af nogen alliance.”

Ved mødet med den pakistanske ambassadør lagde Lu ikke skjul på, at det ville få negative konsekvenser for Pakistan, hvis Khan ikke vendte om. Han tog også europæerne til støtte for sit synspunkt.

På mødet talte Lu ifølge dokumentet direkte om Washingtons utilfredshed med Pakistans holdning i konflikten. Dokumentet citerer Lu for at sige, at “folk her og i Europa er ret bekymrede over, hvorfor Pakistan indtager en så aggressiv neutral holdning (over for Ukraine), hvis en sådan holdning overhovedet er mulig. Det virker ikke så neutralt for os.” Lu tilføjede, at han havde haft interne drøftelser med det amerikanske nationale sikkerhedsråd, og at “det synes helt klart, at dette er premierministerens politik”.

Lu rejser så ligeud spørgsmålet om et mistillidsvotum: “Jeg tror, ​​at hvis mistillidsafstemningen mod premierministeren lykkes, vil alt blive tilgivet i Washington, fordi Ruslands besøg ses som en beslutning fra premierministeren.” Lu sagde ifølge dokumentet “Ellers,” fortsatte han, “tror jeg, det bliver hårdt fremover.”

Lu advarede om, at hvis situationen ikke blev løst, ville Pakistan blive marginaliseret af sine vestlige allierede. “Jeg kan ikke sige, hvordan dette vil blive set af Europa, men jeg formoder, at deres reaktion vil være ens,” sagde Lu og tilføjede, at Khan kan blive udsat for “isolation” af Europa og USA, hvis han forbliver i embedet.

Pakistans tidligere premierminister ImranKhan og hans kone Bushra Bibi er blevet idømt yderligere syv års fængsel i fængsel, fordi ægteskabet deres angiveligt er ulovligt.

Dommen er den tredje på en uge for Khan, som hævder at være offer for en politisk heksejagt iscenesat af landets magtfulde militær med støtte fra USA.

Tirsdag blev den 71-årige tidligere cricketstjerne idømt ti års fængsel for at lække statshemmeligheder.

I onsdags blev både han og hans kone idømt 14 års fængsel for salg af gaver, han modtog som premierminister.

I lørdags blev de to idømt yderligere syv års fængsel og bøder, fordi det ægteskab, de indgik i 2018, angiveligt var ulovligt.

Khan blev valgt til premierminister i 2018, men fire år senere blev han besejret i et mistillidsvotum til nationalforsamlingen.

På torsdag er der valg i Pakistan, men Khan er forbudt på grund af den forrige dom.

En række aktivister i hans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), er blevet arresteret, og flere af lederne er gået under jorden forud for valget. (NTB)

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag