Tavle

I et interview med Al Jazeera rejser leder af Samerådet, Aslak Holmberg, kritik af myndigheder der beskæftiger sig med norsk og nordisk samepolitik.

– Vi lever i et kolonisamfund. Samerne ved, hvordan det er at blive marginaliseret og miste deres landområder. Volden er på et andet niveau i Palæstina, mens meget af den underliggende tankegang er ens. USA og Europa har vist, at de ikke er i stand til fuldt ud, at anerkende deres kolonihistorie, siger Holmberg til Al Jazeera og tilføjer:

– Vi er på randen nu. Hvis vi bliver sat under yderligere pres, kollapser vi.

I interviewet udtrykker han også utilfredshed med, at det samiske område er delt mellem Norge, Sverige, Finland og Rusland, skriver Netavisen.

Den konservative folketingsrepræsentant Bård Ludvig Thorheim reagerer stærkt på Holmbergs udtalelser.

– Det er specielt at drage sammenligningen med, hvordan palæstinensere i en blodig krig i Gaza har det lige nu, siger han og tilføjer:

– Det er den type retorik, jeg har advaret imod. Det er polariserende og splittende. Det er en historiefortælling, som jeg tror, ​​at mange historikere vil have svært ved at acceptere, siger Thorheim.

Stortings medlem Geir Jørgensen i Rødt bakker dog op om Samerådets leder, og slår kraftigt tilbage mod Thorheims kritik.

– Jeg vil gerne spørge, om Bård Ludvig Thorheim overhovedet har læst Sandheds- og Forsoningskommissionens rapport, som snart skal behandles i Stortinget, siger han og tilføjer:

– At formanden for Samerådet bruger udtrykket “bosætter-kolonialisme” er helt legitimt i den situation, vi har i dig.

Jørgensen mener, at Norge har en “stykke for stykke politik”, som fratager samiske virksomheder muligheder. Han nævner Fosen vindturbinerne, og planer om en fjord-udledning af mineaffald.

– Denne uretfærdighed fortsætter med uformindsket styrke. Thorheim repræsenterer her adelen og kapitalist-klassen, der ingen grænser har for, hvor meget de vil forsyne sig af de samiske områder, tordner Rødt-politikeren.

Holmberg mener på sin side, at det er naturligt at bruge polariserende sprog i sådan en sag.

– Selvfølgelig vil kolonisten ikke genkende koloniseringen. Det er meget negativt for kolonisten at erkende, og så kan det naturligvis opleves som polariserende, når vi påpeger strukturel uretfærdighed.

Holmberg siger, at Samerådets hovedmål er, at Norge og andre lande følger menneskerettighederne og internationale aftaler. Han peger på vindkraftindustrien som en særlig relevant hindring lige nu.

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag