Kommentar

Optøjer ramte endnu en gang Frankrig, efter at Marokko slog Portugal ved verdensmesterskabet i fodbold, men det kan blot være optakt til, hvad der kan komme på onsdag.

Folk gik på gaden lørdag aften efter Marokkos 1-0-sejr over Portugal. Vi så nok den største forsamling på Champs-Élysées i Paris, hvor 20.000 mennesker fejrede i det, der til sidst udviklede sig til gadekampe.

På de sociale medier ses “festlige” menneskemængder kaste mursten, flasker og fyrværkeri mod politiet. Politiet reagerede med udrykningskøretøjer og angreb med politistave og tåregas.

Le Parisien rapporterer, at 1.220 politibetjente blev mobiliseret i hovedstadens gader. Om aftenen blev flere hovedveje ind til Paris lukket.

Marokkansk sejr betyder vold

Efter sejren mod Portugal går Marokko også til semifinalen. Frankrig slog England, og det betyder, at Frankrig og Marokko møder hinanden.

De voldsscener, der opstår, når Marokko vinder en VM-kamp, ​​har ramt Europa fire gange nu. Det, der skete efter en kamp, ​​der ikke engang involverede Frankrig, vækker frygt for en eksplosiv sikkerhedssituation.

Det franske landshold skal spille mod Marokko i morgen onsdag den 14. december klokken 19:00 vesteuropæisk tid. Politiet ser mønsteret og forbereder sig på optøjer.

Allahs eget hold

Frankrig har en enorm marokkansk befolkning, tall fra 2018 tyder på, at der bor mere end 1,8 millioner maurere i Frankrig. De, der har fået fransk statsborgerskab, er ikke med i figuren.

ANNONSE

Derudover har Frankrig Europas største muslimske befolkning – for dem har kampen på fodboldbanen antaget noget mere end en kulturel og national betydning: Det marokkanske landshold er symbolsk blevet Allahs eget hold.

Generel fjendtlighed mod Frankrig

Le Parisien beskriver, hvordan den muslimske verden har taget det marokkanske hold til sig som sit eget; hvordan “Qatar blev forelsket i Marokko, det muslimske fodboldhold i verden”.

Oven i det hele føler marokkanerne en generel fjendtlighed over for deres gamle kolonimagt.

https://twitter.com/KhaledBeydoun/status/1601931842382340097?s=20&t=Rai0pfZi3Cy0n0Zl-h3Y3w

“Ekspert” i islamofobi

Khaled Beydoun er professor i jura ved Wayne State University i Detroit og “ekspert” i islamofobi og borgerrettigheder. Han skriver, at Marokko repræsenterer et globalt religiøst samfund: Marokko “nedtog tre europæiske koloniherrer på ti dage”, og med sejr over Frankrig vil de “vinde tidligere koloniserede menneskers hjerter” overalt.

– Marokko spiller ikke længere for en nation på Afrikas nordvestkyst, de repræsenterer et globalt religiøst samfund. (…) Det var fra start til slut en spirituel oplevelse. Tusindvis af marokkanske fans bad inde på stadion sammen med milliarder af muslimske tilhængere i Paris, Rabat og Spanien.

– En integreret muslimsk monolit af mænd

Med hensyn til integration fremstod det marokkanske landshold, ifølge Beydoun, som “en integreret muslimsk monolit af mænd” opvokset i Spanien, Holland og Belgien, Casablanca og Marrakesh. Abdelhamid Sabiri, der voksede op i Madrid, kunne vælge Spanien. Han valgte Marokko.

Beydoun siger, at Marokko “nedtog tre europæiske koloniherrer på ti dage”, og med sejr over Frankrig vil de overalt “vinde tidligere koloniserede menneskers hjerter”.

ANNONSE