Kommentar

Det hører til kapitalismens væsen, at virksomheder konkurrerer om at tilbyde det bedste og billigste produkt og dermed vinde markedsandele og øge profitten. Sådan er det meningen, at systemet skal fungere, og hvis det ikke gør, er der noget galt.
Nu står vi imidlertid over for et ganske nyt fænomen, nemlig gigantvirksomheder – også kaldet oligopoler – der er så velbeslåede, at profit ikke bliver deres vigtigste drivkraft, men som i stedet prøver at knuse andre virksomheder af ideologiske grunde. Fænomenet – som vi kunne kalde post-kapitalismen – bliver tydeligt demonstreret i forbindelse med Elon Musks overtagelse af Twitter.
Musks overtagelse vakte et voldsomt postyr, fordi den ukonventionelle multimilliardær havde signaleret, at han ikke var bange for at sige sin mening, som i flere tilfælde ikke flugtede med den venstredrejede fortælling, der udbredes af alt hvad der kan krybe og gå af Big Tech, Big Media og storkapitalen. Og værre endnu: Han er begyndt at åbne Twitter for personer, hvis konti var blevet lukket, fordi de mente noget andet end inderkredsen i det demokratiske parti.
I onsdags spurgte Musk Twitters brugere, om han skulle tilbyde en ”generel amnesti” for suspenderede brugere, forudsat at de ikke havde begået lovovertrædelser eller befattet sig med spam. Det vil sige, at han ville åbne Twitter for ytringsfriheden.
72 pct. svarede ja, og Musk meddelte derefter, at ”amnestien begynder næste uge”.
Det er lige præcis, hvad de forenede magthavere frygter allermest, for deres magt beror på, at de kan kontrollere meningsdannelsen og lukke munden på kritikere.
Gode råd er dyre, og verdensherskerne er allerede ved at forberede deres modoffensiv.
I en kommentar i New York Times meddeler den tidligere Twitter-ansatte Yoel Roth, at Twitter risikerer at blive smidt ud af Apples og Googles app stores, hvis Musk ikke overholder retningslinjerne. Eller sagt på en anden måde, der bliver lukket, hvis Twitter giver plads for afvigende meninger. Det vil ifølge Roth blive en katastrofe for Twitter, fordi det vil gøre det svært for milliarder af potentielle brugere at benytte sig af Twitters tjenester. Apple og Google er allerede i gang med overvejelserne, skriver Roth.
Men nu er Elon Musk tilfældigvis verdens rigeste mand, og det bliver svært at knække ham.
Den konservative kommentator Liz Wheeler har opfordret Musk til at lave sin egen telefon, hvis Apple og Google smider ham ud. Halvdelen af landet ville glæde sig over at slippe for dem, og en lille smartphone skulle være en smal sag for en mand, der bygger Mars-raketter, skriver Wheeler.
I går svarede Musk: ”Jeg håber sandelig ikke, at det kommer så vidt, men, ja, hvis der ikke er andet valg, vil jeg lave en alternativ telefon.”
Musk er kendt for at lade handling følge på ord, og så kan de jo se, hvor sjovt det bliver at miste halvdelen af deres marked, hvis de vælger at yppe kiv med ham.
ANNONSE