Kommentar

Elon Musk har de seneste uger overtaget Donald Trumps tidligere topplacering som USA’s ondeste mand. Ikke fordi han har brudt nogen lov, men fordi han vil åbne Twitter for alle lovlige synspunkter – også hvis de kommer fra konservative og højreorienterede.

For Big Tech og næsten alle de største medier er det en uudholdelig tilstand, fordi de i praksis har optrådt og stadig optræder som den demokratiske nationalkomites (DNC’s) og dermed Biden-administrationens forlængede arme.

Hvordan Musks eksperiment med ytringsfriheden ender, er ikke godt at vide. Alt tyder på, at han befinder sig under et enormt pres fra Twitters største annoncører for at vende tilbage til platformens tidligere regime, hvis bestræbelse var at forhindre det demokratiske partis kritikere i at komme til orde. Og efter Elon Musks seneste afsløringer kan der ikke længere herske nogen tvivl om, at det er præcis, hvad der er foregået, i hvert fald siden Donald Trump meldte sig som præsidentkandidat i 2015.

ANNONSE

Hverken de amerikanske medier – med undtagelse af Fox News – eller de danske synes, at det er noget at omtale, og her på Facebook skal vi høre på folk, der fortæller, at der ikke er brudt nogen lov, og at der derfor ikke er noget at skrive om.

Men når FBI – som det nu er bevist – har opfordret eller lagt pres på Twitter (og sandsynligvis Facebook og Google) for at få dem til at undertrykke historier om bl.a. Hunter Bidens laptop, covids oprindelse og klimaet, som de demokratiske magthavere ville have kvalt, er der klart tale om lovovertrædelser. I et land, hvor ytringsfriheden er garanteret i forfatningen, må regeringen eller statens organer hverken opfordre, presse eller true private virksomheder som Big Tech til at undertrykke nyheder eller synspunkter, der ikke falder i magthavernes smag.

Det er også Elon Musks opfattelse. Som han den 2. december bemærkede på Twitter: ”At Twitter på egne vegne undertrykker frie ytringer, er ingen overtrædelse af det første forfatningstillæg [der garanterer ytrings- og pressefriheden], men at undertrykke ytringsfriheden efter ordre fra regeringen … er [et brud på forfatningen]”.

At det er sket, er der ingen tvivl om. I hvilket omfang det er sket, vil forhåbentligt blive belyst, når Repræsentanternes Hus den 3. januar samles under republikansk ledelse.

Foreløbigt lader det til, at Elon Musk holder stand mod de organiserede forsøg på at knuse ham. På Twitter skriver han (5. december): ”New York Times er i praksis blevet et ikke-registreret lobbyfirma for politikere fra det yderste venstre.” Man kan umuligt anklage ham for forsøg på at indynde sig i mainstream-medierne.

Det særligt bekymrende ved mediernes tavshed er, at vi lever midt i en fundamental samfundsomvæltning, som få bemærker, da de aldrig hører om den. Man mindes i den forbindelse Friedrich Engels’s konstatering, at historien sætter sig igennem bag om ryggen på aktørerne. Det er nu ikke helt rigtigt. Den sætter sig igennem bag om ryggen på det store befolkningsflertal, men naturligvis ikke bag om ryggen på dem, der styrer og har planlagt omvæltningen. De kan imidlertid sove roligt i visheden om, at ingen journalist vil krumme et hår på deres hoved.

Og hvad er det så for et samfundssystem, der er ved at tage form, mens de fleste af os snakker om noget andet? På afgørende områder ligner det andre totalitære systemer som fascisme, nazisme og kommunisme, idet vi oplever en sammensmeltning af den økonomiske og politiske magt. Formelt vil vi stadig have kapitalisme og private virksomheder, men de største af dem – som Big Tech og kapitalkoncentrationer som Blackrock – vil være tæt forbundne med staten og gå magthavernes ærinde. Til gengæld kan de regne med, at staten vil beskytte dem mod angreb på deres monopolstilling.

Formelt vil alt være i skønneste orden. Staten kan fortsat hævde, at den holder grundloven, mens den udliciterer undertrykkelsen af forbudte oplysninger og meninger til formelt private aktører. Disse private aktører udfører det beskidte arbejde, som staten ikke kan gøre åbent.

Det er på flere måder en mere effektiv metode til at indføre totalitarisme i stedet for fascismens, nazismens og kommunismens åbenlyse undertrykkelse. Og ingen bemærker noget.

ANNONSE