Nyt

Yusuf al-Qaradawi er død, 96 år gammel. Qaradawi blev betragtet som det åndelige overhoved for Det Muslimske Broderskab og brede sunni-kredse. Qaradawi sagde, at islam ikke ville overleve uden dødsstraf for frafald og blasfemi. Han talte meget om Hitler og Holocaust.

Men på trods af disse chokerende udtalelser, nød han fortsat respekt.

Qaradawi flyttede til Qatar i 1960’erne, hvor han blev rektor for et institut for sharia-ret ved Doha Universitet.

Ibrahim Salah Al-Nuaimi, formand for Dohas internationale center for interreligiøs dialog, beskrev Qaradawi som en “moderat, stor lærd”.

“Han arbejdede tæt sammen med mange repræsentanter for forskellige trosretninger for at bringe harmoni og for virkelig at fjerne de hadefulde taler”, der engang ville opstå mellem forskellige trosretninger,” sagde Al-Nuaimi til Al Jazeera.

Det var Qaradawi, der udløste bandbullen og de drabelige protester mod Jyllands-Posten i 2005/2006, da han erklærede Vredens Dag. Det førte til, at den norske og danske ambassade i Damaskus blev brændt ned af pøbelen.

ANNONSE

Andre islamkritikere har også fået Qaradawis lange arm at føle, herunder den franske forfatter Redeker, der skrev en artikel i Le Figaro. Det blev nævnt i en egyptisk avis, og hurtigt måtte Redeker gå under jorden.

På trods af sit hadefulde forhold til Vesten studerede datteren på et amerikansk universitet.

Qaradawi spillede også en rolle under den norske karikaturstrid. Da Vebjørn Selbekk krøb til korset og blev reddet, drog dekanen ved Oslo Domkirke, Otto Dag Hauge, ved Hamdans og (tidligere norsk landbrugsminister) Pølse-Hanssens mægling, på pilgrimsfærd til Doha og modtog Qaradawis tilgivelse. Det var en form for underkastelse ved fødderne af sunni-islams vigtigste skriftlærde.

Qaradawi blev ved sin død hyldet som progressiv.

 

 

https://www.aljazeera.com/news/2022/9/26/influential-muslim-religious-leader-qaradawi-dies

 

ANNONSE