Kopierede/fra hoften

Den norske topøkonom Olav Chen mener, at inflationen i USA har strammet grebet. Aktiemarkederne styrtdykker, og almindelige amerikanere kæmper for at få enderne til at mødes. «Fed har allerede mistet kontrollen,» sagde Chen.

Geopolitisk uro på grund af krigen i Ukraine, energikrise på grund af klimahysteri og høj samlet efterspørgsel som følge af Biden-regimets vanvittige pengepres sendte den amerikanske inflation til 8,6 procent i maj – det højeste niveau siden 1981.

Inflasjonsnyhetene sender sjokkbølger gjennom finansmarkedene, der den brede samleindeksen S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller over to prosent ved åpning.

– Inflasjonstallene for mai kom inn klart høyere enn ventet. Vi tror derimot at inflasjonen vil toppe seg ut den nærmeste perioden, og falle moderat mot utgangen av året, siger chef for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen til Dagens Næringsliv (DN).

Hverken Biden eller finansminister Janet Yellen har ønsket at tage inflationen alvorligt. Yellen udtalte, at inflationen kun var midlertidig. Men nu må Yellen indrømme, at hun tog fejl.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tar inflasjonen på alvor, men befinner seg i en real skvis. Fed varsler nå innstramninger for å få inflasjonen under kontroll. Men dette er vanskelig i en situasjon hvor den økonomiske aktiviteten er høy og arbeidsledigheten lav.

ANNONSE

– Har Fed mistet kontrollen? spørger DN.

– Fed har allerede mistet kontrollen. Nå driver de med brannslukking og forsøker å få kontrollen på en inflasjon som har løpt løpsk, sier Chen.

Den store fare er recession. Wall Street Journal mener, at Fed står over for en vanskelig opgave.

The Fed faces the difficult task of tightening monetary policy enough to cool the economy and calm inflation, while avoiding a recession.

Det er selvfølgelig svært at afkøle en økonomi, der skyder flere billioner dollars ind i offentlige midler. Nu vil renterne sandsynligvis stige, hvilket kan føre til en økonomisk krise for en forgældet amerikansk befolkning.

– Dagens inflasjonstall er spikeren i kisten for at det vil komme minimum to doble rentehevinger på de kommende rentemøtene til Fed, siger Chen.

Ifølge Bloomberg forventer markedet, at den ledende styringsrente i USA, som var nul procent i begyndelsen af ​​året, vil blive hævet til 2,79 procent i løbet af december i år.

– I understand inflation is a real challenge to American families, sagde præsident Biden for nylig.

Men selvom Biden siger, at administrationen gør alt, hvad de kan for at få priserne ned, mens han kræver, at Kongressen skal handle, nægter Biden at indrømme, hvilket ansvar hans regime har for udviklingen.

Han lukkede for olie- og gasefterforskning på føderalt land og lukkede Keystone-rørledningen. Biden-regimet har uddelt enorme summer til amerikanere for at blive hjemme, mens erhvervslivet skriger efter arbejdskraft. Det presser lønninger og priser op.

USA hælder penge, de ikke har, ind i Ukraine-krigen. Den føderale gæld stiger.

I januar sagde finansminister Janet Yellen, at den amerikanske redningsplan (ARC), en ekspansiv plan på 1,9 billioner dollar, havde reddet USA fra en økonomisk katastrofe. Hun tog fejl, som sædvanligt.

ARC skulle sætte gang i den amerikanske økonomi efter corona-nedlukningerne. Men i stedet har de massive offentlige programmer ført til overophedning, inflation, mangel på arbejdskraft og nu renteforhøjelser.

I mai var amerikanske lønninger 6,1 prosent høyere enn året før – den høyeste veksten på flere tiår.

Ingen vestlige politikere ser på prisskiltet, når det kommer til klimaforanstaltninger, og resultatet er skyhøje energipriser og et dysfunktionelt energisystem. Selv Texas oplevede strømafbrydelser, en næsten utænkelig situation i normale tider.

Men der er intet normalt ved Biden-regimet. Amerikanske husholdninger betaler prisen. Demokraterne vil blive straffet hårdt ved efterårets delstatsvalg. For som kampagnestrategen James Carville udtrykte det, i sloganet, der hjalp Bill Clinton til at blive valgt til præsident i 1992:

It’s the economy, stupid!

ANNONSE