Tavle

Som jeg plejer at sige: Summen af tabuer er konstant. Ethvert samfund har et antal tabuer, men tabuerne ændrer sig med tiden.

I forbindelse med optagelserne til programmet ‘Mötet: Arvet efter Vilks’, der bliver sendt på SVT1 mandag 25. oktober 2021 klokken 21.45, ville journalisterne have, at jeg skulle sidde og tegne nogle provokerende tegninger, mens jeg blev filmet.

Jeg prøvede efter bedste evne at gøre journalisterne fra SVT tilfredse. Først tegnede jeg en kopi (efter hukommelsen) af Lars Vilks’ rundkøselhund på en svensk 20-kroneseddel for at illustrere, hvordan det vil se ud, hvis den svenske stat begynder at trykke Vilks’ tegning på pengesedlerne.

Men journalisterne ville have flere provokationer, så jeg tegnede en sort mand, som man kender typen fra Tintin. Heller ikke det var nok! Jeg prøvede med en skærgårdspige a la Anders Zorn. Men der skulle mere til, lod journalisterne forstå. Jeg bad så om nogle forslag.

ANNONSE

Den ene journalist, der var fra Gøteborg, men som havde mellemøstlig (arabisk?) baggrund foreslog, at jeg tegnede en mand, der bollede et får. Ikke noget dårligt forslag. Vi var jo trods alt på Gotland, hvor fåret er “nationaldyr”. Men alligevel skurrede det lidt. I modsætning til typer som Marco Evarissti og Michael Brammer har jeg aldrig brugt dyr i min kunst. Så jeg takkede nej til forslaget og mente i øvrigt, at jeg havde tegnet nok for den dag.

Se også
Uwe Max Jensen til svensk tv: Staten skal trykke Muhammedhund på 20-kroneseddel

ANNONSE

Mest læst

Dumhedens triumf