Kommentar

Billedet fra et sygehus i Damaskus 7. april 2018. Billedet blev taget og stilet til rådighed for international presse af de Hvide Hjelme. Nu siger kilder at de Hvide Hjelme var med og fabrikerede beviser på et kemisk angreb. Foto: Reuters/NTB

Den 7. april 2018 blev bydelen Douma i Damaskus udsat for et kemisk angreb. USA, Storbritannien og Frankrig reagerede med at bombe Syrien, selv om det folkeretlig ikke var lovlig, havde de en moralsk ret. Senere kom en rapport fra Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) som validerede at der havde været et kemisk angreb. Men rapporten fra inspektørerne i feltet sagde det modsatte: De fandt ingen beviser på kemisk angreb. De fandt derimod tegn på et arrangeret angreb.

Ledelsen for OPCW sparkede inspektørerne ud og indsatte nye, som skrev en ny rapport. Det var denne gruppe, som hævdede de havde fundet bevis på kemiske angreb. Men rapporten var et bestillingsværk.

ANNONSE

Inspektørerne, som var på stedet, har fortsat arbejdet og de har fået assistanse af den tidligere chef for OPCW, Bustani. Den 20. januar i år slap de ind til i et møde i en underkomite til Sikkerhedsrådet. Her fremlagde de ikke bare beviserne, men også hvordan USA har forsøgt at hindre at sandheden skulle komme frem. Det er en skræmmende historie: Sandheden er en “commodity”, en vare som kan skaltes og valtes med efter behov. Hvis den faktuelle sandhed ikke passer, skaffer man sig en ny.

Det er netstedet thegreyzone.com som dokumenterer skandalen.

Douma

Men hvordan opstod historien om angrebet? Det var orkestreret af de Hvide Hjelme. De Hvide Hjelme driver ikke bare på med redningsarbejde, men bliver også politisk styret, i dette tilfælde blev de styret af to jihadistgrupper som gerne så Vesten bombe Assad.

Fremmedstøttede islamistiske militære og den vestlige regeringsfinansierede gruppe til kamp for et regimeskifte, kendt som de Hvide Hjelme, beskyldte den syriske regering for at kaste gasbomber og dræbe snesevis af mennesker i byen Douma den 7. april 2018. Damaskus afviste beskyldningen og hævdede hændelsen blev iscenesat af oprørerne. Western government-funded, White Helmets

På det tidspunkt blev Douma kontrolleret af den ekstremistiske Salafi-jihadist-militsgruppe Jaysh al-Islam, som blev grundlagt og finansieret af Saudi-Arabien og tidligere var allieret med Syriens magtfulde al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra. Jaysh al-Islam, created and funded by Saudi Arabia, Jabhat al-Nusra.

At Assads modstandere ønskede at få hjælp af vestlige krigsfly var ikke noget nyt. Vesten havde store problemer med at navigere i det syriske terræn. Det vrimlede med grupper. USA’s kostbare forsøg på at træne sine egne syriske krigere endte op med at havne i hænderne på Jihadisterne. Ansvarlig for operationen var dagens forsvarsminister Lloyd Austin.

Trump troede åbenbart på de rapporter han fik. Han gik på nationalt tv og holdt en tale som beskrev civiles lidelser og kaldte Assad et monster.

”Denne massakre var en betydelig optrapning af et mønster af kemisk våbenbrug af dette meget forfærdelige regime,” sagde han. ”Det onde og foragtelige angreb efterlod mødre og fædre, spædbørn og børn, der skreg af smerte og gispede efter luft. Dette er ikke handlinger fra et menneske; det er forbrydelser fra et monster. ”

Dækoperation

Storyen siger ikke noget om amerikanernes forsvar og efterretning – var klar over at angrebet var falsk. Hvis de bagefter blev klar over at de var blevet taget ved næsen, kan de have forsøgt at drive ”damage control”: Afsløringer ville have stillet dem i et dårligt lys.

Men det er metoderne som blev brugt til at stoppe munden på inspektørerne til OPCW som er alvorlig.

Ian Henderson ledte ”fact-finding”-gruppen som besøgte Douma  på bagkant. Henderson havde arbejdet 12 år i OPCW. Men deres konklusioner efter arbejdet i Douma var uønsket. Det opstod intern friktion og teamets oprindelige rapport blev lækket.

I maj 2019 lækkede en intern OPCW-ingeniørrapport til offentligheden. OPCW engineering assessment. Dokumentet, forfattet af Ian Henderson, konkluderede, at “dimensionerne, egenskaberne og udseendet af gasbomberne ” i Douma “var uforenelige med, hvad man ville have forventet i tilfælde af, at en gasbombe blev nedkastet fra et fly,” tilføjede, at der er en større sandsynlighed for, at begge gasbomber blev placeret manuelt på disse to steder i stedet for at blive nedkastet fra fly. ”

Man skulle tro bordet ville fange i og med at dette kom fra inspektørerne som havde været på stedet. Men nej. OPCW fandt et nyt team og lavede en ny rapport som udkom sommeren 2019.

Ny rapport

Det nye team var politisk udnævnt og havde ikke nogen reel legitimitet. Det havde ikke været i Douma.

Efter denne inspektion, der førte til den foreløbige rapport, sagde Henderson dog, at OPCW-ledelsen besluttede at oprette et nyt team, ”det såkaldte FFM-kerneteam, som i det væsentlige resulterede i afskedigelse af alle de inspektører, der havde været på holdet udsendt til placeringer i Douma og havde fulgt op med deres fund og analyser”. ”

Derefter i marts 2019 udgav dette nye OPCW-team en endelig rapport, hvori det hævdede, at der var blevet brugt kemiske våben i Douma.Derefter i marts 2019 udgav dette nye OPCW-team en endelig rapport, hvori det hævdede, at der var blevet brugt kemiske våben i Douma.

”Resultaterne i den endelige FFM-rapport var modstridende, var en fuldstændig vending i, hvad holdet havde enedes om kollektivt under og efter Douma-implementeringerne,” bemærkede Henderson på FN-sessionen.

Ian Henderson var hovedvidne under høringen 20. januar. Han fortsatte undersøgelserne efter at han fik sparket.

Den tidligere OPCW-ekspert tilføjede: “Jeg fulgte op med yderligere seks måneders tekniske og ballistiske undersøgelser af disse gasbomber, hvis resultat havde givet yderligere støtte til den opfattelse, at der ikke havde været et kemisk angreb.”

USA blokerede

Mødet i FN 20. januar var arrangeret af Rusland. USA nægtede Henderson visum og de forsøgte at diskreditere hans budskab:

Den fungerende amerikanske repræsentant Cherith Norman Chalet Cherith Norman Chalet roste OPCW, fordømte aggressivt “Assad-regimet” og fortalte FN, at “De Forenede Stater er stolte af at støtte det vitale, livreddende arbejde sammen med de Hvide Hjelme” – en amerikansk og britisk-støttet organisation, der samarbejdede intenst med ISIS og al-Qaida og har været involveret i adskillige henrettelser involved in numerous executions på syrisk territorium besat af islamistiske ekstremister. Islamist extremists.

Det er ikke første gang USA forsøger at få en FN-organisation til at styrke deres egen sag. Det samme skete under optakten til invasionen i Irak:

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE