Kommentar

Justitsministeriet i USA dropper tiltalen mod tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Dermed tager sagen en sensationel vending. Justitsministeriet og FBI har i årevis udtalt pålæg om at alt skal på bordet. Sidste uge kom det frem, at FBI-ledelsen sad og diskuterede hvordan de skulle fjerne Flynn som national sikkerhedsrådgiver. Terningen var kastet.

Justitsministeriet i USA dropper tiltalen mod tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Kundgørelsen kom efter at anklager i sagen, Brandon Van Grack, pludselig trak sig. Van Grack blev anset for at tilhøre specialefterforsker Bob Muellers team.

Van Grack påstod at han havde lagt beviser frem som talte til Flynns fordel, som en dommer pålagde ham.

Men sidste uge kom der FBI-notater frem, som viste at ledelsen sad og diskuterede hvordan de skulle få fjernet Michael Flynn. Dette var i begyndelsen af januar 2017, før Trump var indsat, hvor brikkerne ikke var faldet på plads.

ANNONSE

Afsløringerne slog ned som en bombe. Flynns forsvarer har forsøgt at få papirerne frem i lang tid, uden at lykkes med det. Justitsminister William Barr måtte gribe ind og få dokumenterne frigivet.

Det satte Van Grack og FBI Christopher Wray i et dårlig lys. Det fremstod som om de havde valgt at ofre Flynn og sandheden om et justitsmord. Wray for at beskytte FBI’s renommé, og Van Grack som en fortsættelse af Bob Muellers arbejde: at fjerne præsidenten.

USA har længe levet med den paradoksale situation at justitsministeren ikke ved, hvad hans embedsmænd foretager sig. Tidligere justitsminister Jeff Sessions lod sig overtale til at erklære sig inhabil i Rusland-spørgsmålet. Han overlod sagen til vicejustitsminister Rod Rosenstein. Rosenstein tilhørte sammensværgelsen mod præsidenten. Det var lidt som mordet på Julius Cæsar. Hvem skulle stikke kniven i ham først?

Rosenstein foreslog at bære aflytningsudstyr under møder med Trump for at få ham afsat efter et grundlovstillæg om præsidentens utilregnelighed, som aldrig er blevet brugt.

Efter notatet som var forfattet af chefen for kontraefterretningen Bill Priestap i januar 2017 hvor det fremgik at ledelsen diskuterede hvordan man skulle få fjernet Flynn, kom et nyt dokument for dagen: Sagen mod Flynn var ved at blive lukket af mangel på beviser. Der var ikke fundet noget diskrediterende ved ham. Flynn er en trestjernet general. Han har været chef for den militære efterretning indtil Obama fjernede ham i 2014.

Men Priestaps næstkommanderende, Peter Strzok, ville det anderledes. Han fik hindret at sagen blev lukket, og kort efter diskuterede ledelsen i FBI hvordan de skulle fjerne ham.

Onsdag kom der dokumenter frem, som viser at Rosenstein spillede en vigtig rolle som ”driver” bag Mueller: I august forfattede han en hemmelig skrivelse som gav Mueller udvidede fuldmagter: Mueller skulle se på alle kontakter, som kan have været mellem Trumps kampagne og russerne.

Derefter frigav DOJ onsdag en for det meste ikke-behandlet version af den tidligere fungerende rigsadvokat Rod Rosensteens august 2017 “omfangsnotat”, hvor han redegjorde for den myndighed, daværende specialrådgiver Robert Mueller havde til sin efterforskning. Dette dokument afslørede for første gang, at Muellers myndighed gik markant ud over, hvad der tidligere var kendt.

Det var kendt, at Rosensteins memo havde autoriseret Mueller til at undersøge ”alle forbindelser og / eller koordinering mellem den russiske regering og enkeltpersoner, der er forbundet med præsident Donald Trumps kampagne”, og ”ethvert spørgsmål, der opstod eller måtte opstå direkte fra efterforskningen,” og ” andre spørgsmål inden for rammerne af [obstruktion af retfærdighedslove]. ”

Mueller og hans team blev m.a.o. autoriseret til at forfølge alle tråde de måtte finde som indikerede kontakt mellem Trump og russerne. Hvis de havde fundet selv et halmstrå ville de bygget det ud til det stod på egne ben. Sagen mod Flynn skal også ses i dette lys. Flynn havde haft kontakt med den russiske ambassadør. Ham kunne de ramme.

But the new document made clear that Rosenstein authorized a deep-dive criminal probe into the Trump campaign that extended well beyond Russian interference efforts.

The memo revealed that Mueller was, among other things, looking into whether Flynn “committed a crime or crimes by engaging in conversations with Russian government officials during the period of the Trump transition.”

Ved at aktivere en lov fra 1799 som aldrig er blevet brugt, den såkaldte Logan Act, kunne Mueller og hans folk starte en proces mod Mueller. Han blev tvunget til at gå af. Administrationen formåede ikke at få fast grund under fødderne før den druknet i et hav af lækager. Medierne stod på ydersiden og spillede rollen som hajer som angreb under vand. De fik færten af blod under jagten på Flynn.

Obama brugte sine efterretningsorganer til at forfølge Trump-administrationen. Når amerikanere snakker med udenlandske tjenestemænd bliver de aflyttet, men deres identitet forbliver skjult. Toppfolk i administrationen har mulighed for at bede om såkaldt ”demasking”, dvs. at sløret få fjernet. Af en eller anden grund bad FN-ambassadør Samantha Power om at flere hundrede navne blev demaskeret. Det var uden sidestykke. Var der nogen som brugte hendes navn? Power blev afhørt af efterretningskomiteen i Repræsentanternes Hus, men den nuværende formand, Adam Schiff, nægter at frigive dokumenterne, som omfatter 6.000 sider.

Director of National Intelligence, Richard Grenell, siger han vil frigive forhørene, hvis ikke Schiff gør det.

Det kan se ud som om justitsminister William Barr har set sig træt på forhalingen i Justitsministeriet og FBI. Gennem John Durhams efterforskning har han fået detaljeret kendskab til hvad der er foregået. Den føderale stats fremmeste vogtere af lov og orden har spillet en hovedrolle i bestræbelserne på at ødelægge en præsidentkandidat og senere få ham afsat.

Det kan en justitsminister ikke leve med. Da er USA ikke længere et konstitutionelt demokrati, og Republikanerne kan ikke gå til valg uden at der er taget et opgør. For meget er lækket ud til det.

Den, som har fået bolden til at rulle, er Flynns nye forsvarer, Sidney Powell. Powell har bedt om at sagen frafaldes, men det var ventet at Justitsministeriet ville stritte imod. Nu har Justitsministeriet kapituleret.

 

 

DOJ drops case against Michael Flynn, in wake of internal memo release

ANNONSE