Kommentar

Apples Tim Cook og Facebooks Mark Zuckerberg

Det kan være en stor udfordring at se det der befinder sig lige foran næsetippen, påpegede George Orwell i et velkendt essay fra 1946.

Historikeren Niall Ferguson tager udgangspunkt i denne essay, Politics and the English Language, i en fersk artikel i The Spectator.

“The examples he (Orwell) gave in his 1946 essay included the paradox that ‘for years before the war, nearly all enlightened people were in favour of standing up to Germany: the majority of them were also against having enough armaments to make such a stand effective’.”

Altså: Man kan ikke lide udviklingen, men er ikke villig til at gøre det der er nødvendigt for at opnå resultater. Ferguson drager en parallell direkte til dagens situation i USA, hvor mange mennesker i årevis har advaret mod den stadig øgende magt Big Tech har over verdens eldste demokrati.

“Last week provided a near-perfect analogy. For years before the 2020 election, nearly all American conservatives were in favour of standing up to big tech: the majority of them were also against changing the laws and regulations enough to make such a stand effective. The difference is that, unlike the German threat, which was geographically remote, the threat from Silicon Valley was literally in front of our noses, day and night: on our mobile phones, our tablets and our laptops.”

Sociale medier medvirkede til at Trump kunne vinde valget i 2016, til trods for at der var massiv modstand i hans eget parti. Big Tech lovede at dette ikke skulle gentages. Jen Gennai, chefen for ansvarlig information i Google, blev afsløret for åbent kamera, hvor han lovede at Trump ikke skulle blive genvalgt. Senere sensurerede Google videoen, der afslørede deres eget løfte om angreb på demokratiet.

Ferguson skriver videre at sociale medier er vår tids offentlighed. Magten der samles på få hænder, er på et niveau verden aldrig tidligere har oplevet. Han sammenligner det med den katolske kirkes magt inden reformationen. Kirken var ikke i nærheden af at have magt som en Zuckerberg eller en Jack Dorsey.

ANNONSE

Platformerne Facebook, Apple, Twitter, Google og Amazon forkortes til FATGA. Nu har FATGA udstedt en fatwa mod Trump og andre konservative eller højreorienterede.

Mari Skurdal i Klassekampen er kritisk over udviklingen, og mener at vi er vidne til at kapitalkræfterne sparker en død hest:

“Vel så vigtig som, at bekæmpe trumpismen og autoritære bevægelser der hævder de kæmper den lille mands kamp, er det, at begrænse teknologiselskabernes magt. På samme måde som for hundrede år siden, må politikerne ophæve selskaberne. Den foregående uge bør være en vækkeklokke om, hvor farligt det er at have alle æg i samme kurv. Lige som arbejderbevægelsen i sin tid byggede egne publikations og trykkerier, for at formidle sit verdensbillede, må platformerne i dag sikre sin egen infrastruktur. Hvis de ikke gør det, er vi prisgivet Bezos og Co.`s goodwill, det er lige dem vi må udfordre.”

Det der virkelig er skræmmende, er hvor stærkt udviklingen er kommet. Væksten selskaberne har oplevet, er uden sidestykke i historien, skriver Ferguson.

“As recently as 2008, not one of them could be found among the world’s largest companies by market capitalisation. Today, they occupy first, third, fourth and fifth places in the market cap league table, just above their Chinese counterparts, Tencent and Alibaba.”

World Wide Web startede som et decentraliseret, næsten liberalistisk projekt. Men som alle andre områder hvor der er penge at tjene, så konvergerer magten sig. Magt korrumperer. Nogle mennesker har selvindsigt nok til at indse at udviklingen går den forkerte vej.

“Following the violent far-right rally at Charlottesville in August 2017, Matthew Prince, chief executive of the internet service provider Cloudflare, described how he had responded: ‘Literally, I woke up in a bad mood and decided someone shouldn’t be allowed on the internet.’ On the basis that ‘the people behind the [white supremacist magazine] Daily Stormer are assholes’, he denied their website access to the internet. ‘No one should have that power,’ he admitted.”

Selv om «kupforsøget» mod Kongressen den 6. januar mislykkedes, så er det ifølge Ferguson ingen tvivl om at Big Tech har lykkedes med sit kup mod Trump.

Han viser til dommen Packingham vs North Carolina (2017), der fastslog at det var et brud mod konstitutionen at nægte seksualforbrydere adgang til sociale medier, eftersom disse de facto fungerer som vår tids public square.

“Sex offenders have a right of access to online social networks; but the President does not.”

Seksualforbrydere har flere rettigheder end en siddende president!

Trump er kun toppen af isbjerget. Så at sige alle kontroversielle figurer der kritiserer islam, indvandring, corona-tiltak etc. bliver udelukkede, mer eller mindre automatisk.

Hårek Hansen er rådgiver for FrPs Stortings-(Folketings)-gruppe. I efteråret gjorde han et eksperiment på Facebook. Den ene dagen postede han et billede fra den klassiske tv-serien «Jeeves and Wooster» av Hugh Laurie i Blackface. Reaktionerne kom umiddelbart, han blev rapporteret, antirasisterne rasede etc.

Dagen efter delte han et billede af Stalin, en af verdenshistoriens største massemordere. Ingen reagerede.

Doble standarder er ikke dobbelt så godt.

Trump stilles nu for riksret for at have opfordret til vold. Ferguson siger det alle som kan se en video allerede ved, at man muligens kan sige at Trump opfordrede sine tilhængere til at marchere mod Capitol, men han sagde de skulle optræde «peacefully and patriotically make your voices heard».

Ferguson sammenligner dette med hva Kamala Harris sagde da hun var gæst hos Stephen Colbert 18. juni sidste år.

“Harris condemned ‘looting and… acts of violence’, but said of the BLM protestors: ‘They’re not going to stop. They’re not. This is a movement. I’m telling you. They’re not going to stop, and everyone, beware. Because they’re not going to stop. They’re not going to stop before election day in November, and they are not going to stop after election day. And everyone should take note of that on both levels.’ What exactly was the significance of that ‘beware’?”

På Twitter opfordrede Harris sine følgere til at donere penge, til et fond der betalte kaution for dem der blev arresteret i forbindelse med BLM-demonstrasjonerne.

Nikole Hannah-Jones fra New York Times udtalte følgende:

“Destroying property, which can be replaced, is not violence.”

Men hennes Twitter-konto er selvsagt fortsat åben.

Konklusionen til Ferguson er at valget ikke blev tabt af Trump eller vundet af Biden:

“There it was, right in front of their noses: Trump would lead the party to defeat. And he would behave in the most discreditable way when beaten. Those things were predictable. But what was also foreseeable was that FATGA — the ‘new governors’, as a 2018 Harvard Law Review article called them — would be the true victors of the 2020 election.”

I Dagsorden 14. januar var Hans Rustad og Geir Furuseth også indenom hvordan magten koncentreres og korrumperes.

 

ANNONSE